אנרגיה בתנועה


האם פיתוח של צמד חוקרים מהמכון הטכנולוגי חולון יכול להיות פריצת דרך בתחום האנרגיה המתחדשת? מלבד דלקי המאובנים המוכרים, מקורות האנרגיה הפופולריים כיום הם אנרגיית שמש, מים ורוח. כיוון אחד שפחות שומעים עליו, בשל חוסר בשלותו הטכנולוגית, הוא הפקת אנרגיה מתחדשת מתנועה. הרעיון הוא להפוך אנרגיית תנועה (קינטית) לאנרגיה שתהיה זמינה לשימוש – לרוב מדובר באנרגיה חשמלית.

הפיזיקה מלמדת אותנו שאנרגיה לא נעלמת, אלא הופכת מסוג אנרגיה אחד לאחר. כך, למשל, אנרגיית שמש (קרינה) הופכת בצמח לאנרגיה כימית שאצורה במולקולות המיוצרות בצמח. האנרגיה הכימית שטמונה בצמח שאנו אוכלים הופכת אצלנו לאנרגיית תנועה (קינטית) כאשר אנו נעים, לאנרגיה חשמלית כשעוברים אצלנו מסרים חשמליים במערכת העצבים או לאנרגיית חום כדי לשמור על חום גופנו כיונקים בעלי דם חם.

9953
הגדלה פי 10,000 של שבב שהופך תנועה לאנרגיה חשמלית. שכבת הבסיס מצופה זהב ועליו אבץ. על האבץ גודלו ננו-מבנים דמוי מוטות/שערות של אבץ-חמצני (ZnO). ננו-מבנים אלה הם שמקנים לשבב את היכולת להפוך תנועה לאנרגיה חשמלית

בכנס של האגודה לאנרגיה מתחדשת שנערך לאחרונה, הוצג פרויקט מסקרן של החוקרים הישראלים אלכסנדר אקסלביץ' ואיגור לפסקר מהמכון הטכנולוגי חולון, שעובדים על פיתוח שבב שיכול לתרגם תנועה לאנרגיה חשמלית. השבב שלהם עשוי משילוב של מתכות, חומרים קשיחים וגמישים, כשיצירת זרם חשמלי מתנועה בשבב מבוססת על ננו-מבנים (מבנים-זעירים) של אבץ-חמצני (ZnO). החזון הוא ליצור אנרגיה חשמלית משלל תנודות ותנועות בעולם – כמו, למשל, תנודות או תנועות המתקבלות מנסיעת מכוניות, מהליכה של אנשים, מרוח, מגלי ים ועוד. ניתן יהיה להציב שבבים כאלה בכבישים או אף במדרכות. השבבים יקלטו את התנודות מרכבים או מהולכי רגל, ימירו אנרגיית תנועה לאנרגיה חשמלית ויעבירו אותה לטעינת סוללות, להפעלת רמזורים, לתאורת רחוב וכדומה.

בנוסף ליכולתו לייצר חשמל, שבב כזה יכול לשמש גם כגלאי תנודות וכגלאי אקוסטי, זאת משום שהוא מייצר זרם חשמלי שניתן לגילוי מתנודות קלות, אפילו כאלו שמתקבלות מגלי קול.

 

 



אולי יעניין אותך