קוטלת הסלמנדרות


 

בעשורים האחרונים אנו עדים למגיפה עולמית קטלנית בקרב מחלקת הדו-חיים. למגיפה אחראית פטרייה פתוגנית (מחוללת מחלה) בשם Batrachochytrium dendrobatidis. דו-חיים הם בעלי חוליות שמשגשגים בסביבות לחות. דו-חיים חייבים לשמור על עורם לח תמיד, כדי לאפשר המסת גזי הנשימה (חמצן ופחמן-דו-חמצני), זאת משום שהם מבצעים נשימה דרך עורם.

מאפיין זה של הדו-חיים איפשר להם להיות החיות הראשונות שעברו לחיים מהמים ליבשה. עם זאת, מאפיין זה טומן בחובו רגישות יתר לפטריות פתוגניות. פטריות משגשגות באתרים לחים, לכן קל להן יחסית לתקוף את עורם הלח של הדו-חיים ולהרוג אותם.

סלמנדרות. תצלום: Marjan Kustera.flickr
סלמנדרות. תצלום: Marjan Kustera.flickr

המגיפה הפטרייתית התפשטה בחלקים נרחבים בעולם, וגרמה לכך שכיום למעלה מ-200 מינים של דו-חיים נמצאים בסכנת הכחדה חמורה ויש כבר מינים שנכחדו. כיום,40  אחוז מהדו-חיים בעולם מאוימים ממגיפה זו. אין ספק שהעלייה התלולה בתחבורה העולמית, בצירוף הסחר עולמי בדו-חיים (כחיות מחמד), ופלישת האדם לכל קצוות תבל הביאו להתפשטות המואצת של המגיפה. ייתכן שגם שינויי האקלים משחקים תפקיד בהתפשטות המגיפה.

אם לא היה די בכך, הרי שכעת מגיפה נוספת מאיימת על הסלמנדרות בעולם. המגיפה החדשה שנגרמת על ידי הפטרייה הפתוגנית Batrachochytrium salamandrivorans, (Bsal), היא ייחודית לסלמנדרות ואינה תוקפת דו-חיים אחרים, כמו צפרדעים וקרפדות. המגיפה החדשה אובחנה ואופיינה לראשונה בהולנד ומאז כבר עברה לבלגיה, שם גרמה למוות המוני באוכלוסיות הסלמנדרות המקומיות. ההערכה היא שהמגיפה הגיעה לאירופה מאסיה, על גבי סלמנדרות אסייתיות שעמידות ל-Bsal, זאת כחלק מסחר בסלמנדרות כחיות מחמד. הסלמנדרות האירופאיות, וגם האמריקאיות, אינן עמידות בפני ה- Bsal, והכחדות של סלמנדרות עלולה לפגוע במערכות אקולוגיות שלמות, שבהן הן ממלאות תפקידים חשובים.

יש חשש גדול שפטריית ה-Bsal תגיע גם אל צפון אמריקה, שבה קיימת אוכלוסיית הסלמנדרות העשירה והמגוונת ביותר בעולם (חצי מהמינים המוכרים). מחקר חדש הצליב מידע של תפוצת הסלמנדרות הצפון אמריקאיות, אזורי האקלים החביבים על ה-Bsal, ונמלי הכניסה העיקריים לצפון אמריקה. התוצאה היא מפת סיכונים להתפשטות ה-Bsal בצפון אמריקה. אזורי הסיכון העיקריים הם החוף המערבי (מלוס אנג'לס בדרום ועד ונקובר בצפון) ודרום-מזרח ארה"ב (מהחוף המזרחי ועד טקסס), באזור בעשיר בסלמנדרות בעולם.

סביר שגם הסלמנדרות הישראליות, שגם כך מצויות בסכנת הכחדה עקב ייבוש מקורות המים והרס בתי הגידול, חשופות לסכנה זו. כדי להציל את הסלמנדרות מהמגיפה החדשה, יש לאסור יבוא וייצוא של סלמנדרות בצפון אמריקה ואף בכל העולם, לפחות עד שתמצא דרך להתמודד עם ה-Bsal. יש ללמוד ממדינות כמו אוסטרליה וניו-זילנד, שאוסרות כניסה של כל מיני הצמחים ובעלי החיים לתחומן (למעט כאלה בפיקוח).

 

לקריאת המאמר המקורי באתרScience  לחצו כאן.

 

 

 

 



אולי יעניין אותך