מחול הזרזירים

חי וצומח |
העולם התבונן השבוע בהנאה בלהקת זרזירים שעפה בתיאום מושלם בשמי הנגב. פרופ' איאן קוזין מנסה להסביר איך ולמה התרחש הריקוד הנהדר הזה
להקת זרזירים. צילום: Tom Lee.flickr
להקת זרזירים. צילום: Tom Lee.flickr

בימים האחרונים הפך סרטון שצולם בנגב ללהיט ברשתות החברתיות ובכלי התקשורת בארץ ובעולם. בסרטון נראית להקת זרזירים שנעה בשמים כגוף אחד ואגב כך לובשת ופושטת צורה באופן מרהיב.

פרופ' איאן קאזין מאוניברסיטת פרינסטון שבארצות הברית הוא ביולוג התנהגותי בריטי ואחד החוקרים הבולטים בעולם בתחום ההתנהגות הלהקתית. כך הסביר אתמול ל"זווית" את התופעה: "הסרטון הזה הוא דוגמה יפהפייה לתופעה מרתקת שבמסגרתה תעופה של להקת זרזירים (ממין Sturnus vulgaris) בשמים נראית כמו ריקוד מתואם היטב.

"בתחילת המאה ה-20 נהגו לחשוב שמדובר בסוג של טלפתיה בין הציפורים, מפני שאי אפשר היה להסביר את התיאום המושלם של תנועתן. רק ב-1905 כתב הביולוג הבריטי אדמונד סלוס על התופעה ותיאר את הצורות המופלאות שהתוו הזרזירים שאמצעות התנועה ההרמונית הנהדרת, ההתכדרות הצפופה, ההתפזרות המהירה שיוצרת צורה של רשת פרושה בשמים ושינויי הכיוון המלהיבים וקרא לתופעה 'שיגעון בשחקים'. מסקנתו של סלוס הייתה שהציפורים חייבות לחשוב כגוף אחד, בבת אחת, או לכל הפחות בפרצי תודעה משותפים.

"היום ידוע למדענים שהתיאום בתוך להקות כאלה מבוסס בעיקר על סימנים מוסכמים ויזואליים, וייתכן שאף קוליים, שיש בסביבתן. אנחנו יכולים אפילו לערוך מודלים ממוחשבים שיוצרים הדמיה מדויקת לפעילות של להקות זרזירים ושל להקות בעלי חיים אחרות. הנה דוגמה למודל כזה שיצרנו:

"עם זאת, לעת עתה אנחנו עדיין לא יכולים לקבוע למה בעצם הזרזירים יוצרים את הצורות הללו בשמים. ההשערה שלי היא שמדובר בסוג של אימון בעבודת צוות, או קבלת החלטות קבוצתית, שמסייעת להם אחר כך כשהלהקה יוצאת לאסוף מזון יחד".



אולי יעניין אותך