הסבון שמגיע מהים

ים וחופים | כלכלה וצרכנות |
ענקית הסבונים Lush מצטרפת ליצרנית הנעליים אדידס ולענקית המחשבים Dell, ומשיקה קו מוצרים שעשויים מפסולת פלסטיק שנאספה מהים

לקנות, להשתמש, לזרוק; שוב לקנות, שוב להשתמש ושוב לזרוק. בכל פעם שאנחנו קונים מוצר פלסטיק חדש, שבדרך כלל משמש אותנו זמן קצר לפני שהוא נזרק לפח, אנחנו גוזרים עליו לחיות כמעט לנצח על פני כדור הארץ ובאוקיינוסים בתור פסולת. בינתיים, האנושות וצריכת הפלסטיק רק הולכות וגדלות עם הזמן, עד שכיום מעריכים מומחים שעד לשנת 2050 יהיה משקל הפלסטיק בים גדול ממשקל הדגים.

אתם ודאי חושבים כעת על מיחזור; הרי כולנו משליכים בקבוקים ומכלי פלסטיק למיחזור, וזה אמור לפתור את בעיית פסולת הפלסטיק. ובכן, זה נכון אך ורק לגבי 14 אחוז מכלל אריזות הפלסטיק בעולם, וזה נכון רק לגבי החומר שניתן למחזר – מה שלא כולל, למשל, סכום חד-פעמי, כוסות לשתייה חמה, שקיות, קשיות שתייה ובוחשני קפה, פקקי בקבוקים ועוד.

אחת הבעיות המשמעותיות שיוצרת פסולת הפלסטיק כיום היא שחלקים ניכרים ממנה מגיעים אל האוקיינוסים. שם הם מתפרקים לחלקים קטנים ולעתים מיקרוסקופיים, סופחים אליהם רעלים, מגיעים לקיבות הדגים והופכים להיות חלק ממארג המזון, שניחשתם נכון – מסתיים פעמים רבות בצלחת שלנו. הבעיה כה גדולה עד שכמעט בכל מקום שבו נלקחת כיום דגימה של מי ים, ניתן למצוא מיקרו-פלסטיק – אפילו באמצע האוקיינוס השקט, באזורים מרוחקים מכל מקום יישוב.

המאבק בפסולת הפלסטיק הימית הפכך לדאגתם של ממשלות וארגוני סביבה ברחבי העולם, שמבצעים פעולות ניקוי של חופים, חקיקה וקמפיינים להעלאת המודעות לגבי הפחתת צריכת פלסטיק. זה היה רק עניין של זמן עד שגופים מסחריים יצטרפו לחגיגה, וכעת שורה של יוזמות עסקיות מציעות פתרונות נוספים לפסולת הפלסטיק שנאספת מן הים.

אחת הבעיה המשמעותיות שיוצרת פסולת הפלסטיק כיום היא שחלקים ניכרים ממנה מגיעים אל האוקיינוסים

סבון שנובט במקלחת

ענקית הקוסמטיקה הבריטית Lush, שמחזיקה היום ביותר מ-800 סניפים ברחבי העולם (אך לא בישראל), ידועה כחברה בעלת מצפון סביבתי ומוסרי חזק – סביבתי עד כדי כך, שמוצרי החברה שמכילים זרעים חיים החלו לנבוט בפתחי הניקוז של אמבטיות של לקוחות החברה. החברה ידועה במדיניות שלה שלא לבדוק את מוצריה על בעלי חיים, והיא תורמת באופן קבוע לארגונים שפועלים למען בעלי חיים ימיים.

לאחרונה, החליטה החברה להתייחס לבעיית הפלסטיק בים מזווית מעט שונה, ולחשוב מה אפשר לעשות עם הפלסטיק שכבר מצא את דרכו לים. הרי גם אם באופן תיאורטי נפסיק היום לייצר פלסטיק ולצרוך אותו, כמויות הפלסטיק שמסתובבות בימים ובאוקיינוסים כבר היום הן עצומות, ומוערכות בלמעלה מ-150 מיליון טונות. Lush הציעה יוזמה חדשה: להשתמש בפסולת הפלסטיק הימית ולהפוך אותה לחומר שישמש בייצור הבקבוקים והמכלים של מוצרי הקוסמטיקה שלהם.

לצורך היוזמה, איחדו ב-Lush כוחות עם הארגון הקנדי The Ocean Legacy, ארגון ללא מטרת רווח שמטרתו להילחם בבעיית זיהום הפלסטיק בים, ומפעיל כחלק מפעילות זו משלחות לאיסוף פלסטיק מהים. חברת הקוסמטיקה קונה מהארגון את פסולת הפלסטיק שהוא אוסף, משם עוברת הפסולת למפעל מיחזור בטורונטו, שהופך אותה לחומר אחיד, אותו משלבת Lush בייצור חלק מאריזות הסבון שלה. לאחר פיילוט שנעשה עם החברה שמייצרת את הבקבוקים נקבע שכרגע פסולת הפלסטיק שנמשתה מהים תהווה רק 5 אחוזים מהחומרים שמרכיבים את האריזה, וגם זה רק במוצרים שנארזים בקופסאות שחורות ובבקבוקים שקופים – אך אל דאגה, יתר האריזה מיוצרת כולה מפלסטיק ממוחזר, אם כי ממקור יבשתי.

 

Lush. מצפון סביבתי, או סתם גרין-ווש? צילום: Mike Mozart, Flickr

נעליים מהים

חברת הקוסמטיקה הבריטית היא לא הראשונה שהופכת פסולת פלסטיק ימית למוצר חדש שנמכר לצרכנים. היא קופצת על העגלה שמובילה חברת אדידס, אשר הוציאה מוקדם יותר השנה למכירה קו נעלי ספורט שארוגות בחלקן מחוט שמיוצר מפסולת פלסטיק ימית. ואם לא די בכך, כל זוג נעליים מכיל בנוסף פלסטיק ממוחזר מכ-11 בקבוקי משקה, המשולב בסוליית הנעל, בעקב ובשרוכים. גם המוזיקאי פארל וויליאמס יצר בשנת 2015 יחד עם חברת האופנה G Star Raw קו אופנה בשם Raw for the Ocean, שהבדים הייחודיים שלו מיוצרים מחוטים עשויים פסולת פלסטיק ממוחזרת, שחלקה נשלתה מהים.

גם חברת המחשבים Dell פתחה ביוזמה דומה: היא החלה מוקדם יותר השנה לשלוח את המחשבים הניידים שלה מדגם XPS 13 2-In-1 בתוך אריזה העשויה כולה פלסטיק ממוחזר, ש-25 אחוז ממנה עשויים פסולת פלסטיק ימית ממוחזרת.

למרות שצצות לאחרונה יותר ויותר יוזמות מבורכות כאלה מצד גורמים מסחריים, שאולי לא יוצאים מהעניין עם רווח כלכלי אך בוודאי עם רווח תדמיתי – זוהי בינתיים, אפשר לומר, ממש טיפה בים בכל הקשור להתמודדות עם בעיית פסולת הפלסטיק הימית. "יוזמות מהסוג הזה טובות בעיקר להעלאת המודעות לסוגיה של פסולת ימית, ובעיקר לנושא של פסולת הפלסטיק", אומרת גליה פסטרנק, דוקטורנטית בבית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה ומומחית לזיהום ים, שביצעה במסגרת הדוקטורט שלה סקרי פסולת פלסטיק בחופים. ממחקר פסולת חופית שערכה בשנים האחרונות עולה שרוב מכריע של הפסולת החופית בישראל עשויה פלסטיק – 90 אחוז – ואילו היתר (10 אחוז) הם בדלי סיגריות ואריזות שאינן עשויות פלסטיק. את פסולת הפלסטיק שנאספת מחופי הארץ, היא מעדכנת, זורקים מיד לזבל – וזו הזדמנות לגוף ממלכתי או מסחרי להרים את הכפפה ולעשות משהו עם כל חומר הגלם הזה.



אולי יעניין אותך