סוד כפתורי ההצמדה של התמנון

חי וצומח |
מחקר חדש בדק את התכונות המכניות והמבניות של כפתורי ההצמדה של תמנונים וחזר עם תוצאות שעשויות לתרום לפיתוח טכנולוגיות חדשות ויעילות להיצמדות לחפצים במים ותחת גשם
תמנון מסוג Octopus Vulgaris. צילום: Morten Brekkevold. flickr
תמנון מסוג Octopus Vulgaris. צילום: Morten Brekkevold. flickr

תמנונים הם חיות מדהימות. הם לא רק חסרי החוליות החכמים ביותר, אלא שהם גמישים במיוחד ויכולים להידחק דרך חללים צרים – בקוטר של המקור (הפה) שלהם, שהוא האיבר הקשיח היחיד בגופם. רוב מערכת העצבים שלהם נמצאת מחוץ למוח המרכזי, לכן הזרוע שלהם יכולה ליזום תנועות ומשימות מבלי שההחלטה על כך תתקבל במוח המרכזי. כמו כן, התמנונים הם אמני ההסוואה, ומסוגלים לא רק לשנות את צבעם, אלא גם את מרקם עורם כדי להיטמע לחלוטין במגוון סביבות.

כפתורי ההצמדה של התמנונים משמשים אותם למגוון תפקידים. המוכר ביותר הוא כמובן תפיסת הטרף. בנוסף, הכפתורים משמשים גם לטעימת טרף ולתנועה על פני סלעים ואלמוגים.

מנגנוני ההיצמדות של התמנון. צילום: bathyporeia.flickr
מנגוני ההיצמדות של התמנון. צילום: bathyporeia.flickr

מחקר חדש בדק את התכונות המכניות והמבניות של כפתורי ההצמדה של תמנון החוף (תמנון מצוי, Octopus Vulgaris). המחקר מצא שכפתורי ההצמדה הם בין החומרים הביולוגיים האלסטיים (רכים) ביותר. לא רכים כמו רקמת מוח או שומן, אבל רכים כמו מדוזה, ורכים פי 15 מעור אדם. מאפיין חשוב שנמצא הוא שאלסטיות כפתורי ההצמדה משתנה תוך כדי תהליך ההצמדה. בעת המגע הראשוני, הכפתורים רכים מאוד, זאת על מנת לאפשר היצמדות מושלמת. כאשר הכפתור עובר לשלב היניקה, כדי לייצר היצמדות, כפתורי ההצמדה הופכים קשים יותר – זאת כדי לשמור על ההצמדה ולמנוע פגיעה בהצמדה ממקור חיצוני (דג שנאבק בו, למשל). תכונות אלו מאפשרות התאמה הדוקה לפני השטח של המשטח שאליו נצמד התמנון. התאמה זו מספקת אטימה למים ולכן היא אפקטיבית יותר בסביבה מימית או רטובה. לתכונות אלו תפקיד מכריע גם ביכולת ההצמדות של כפתורי ההצמדה למגוון חומרים עם דרגות חספוס ואלסטיות שונות.

תוצאות מחקר זה עשויות לשמש לפיתוח טכנולוגיות היצמדות חדשות עבור האדם, שיהיו אפקטיביות גם בסביבות רטובות (מתחת למים או תחת גשם).

לקריאת המחקר המקורי לחצו כאן.

 



אולי יעניין אותך