תצפית לווייתן

חי וצומח | טכנולוגיה וחדשנות | ים וחופים |
האם רואים מהחלל את החומה הסינית? לא, זו אגדה. אבל היום אפשר לעקוב אחר לווייתנים באמצעות צילומי לוויין, וזה מרשים הרבה יותר
צילום לוויין המראה גופים גדולים באוקיינוס, שהם כמעט בוודאות לווייתנים. צילום: British Antarctic Survey and DigitalGlobe
צילום לוויין המראה גופים גדולים באוקיינוס, שהם כמעט בוודאות לווייתנים. צילום: British Antarctic Survey and DigitalGlobe

עד כמה קשה לספור לווייתנים ויונקים ימיים אחרים? זה לא פשוט בכלל: הסקר לרוב מתבצע מהיבשה (תצפיות מצוק על הים), יציאה לים בסירות קטנות או בטיס במטוסים זעירים. כלי הטיס והשיט האלה גומאים מרחקים לא גדולים והם פגיעים מאוד – תאונות מתרחשות לא מעט פעמים, ובכל מקרה אנשי הצוות שעוקבים אחר בעלי החיים הגדולים האלה סופרים אותם ידנית. השיטה הזו אינה יעילה מבחינת זמן ומשאבים המושקעים בה, והמרחב שבו הסקר מתבצע הוא מצומצם ביותר ומוגבל לאזורים הקרובים למרינות או לשדות תעופה.

באחרונה הציגו חוקרים שיטה חדשה ומוצלחת לעשות זאת – הם השתמשו בתמונות שצולמו על ידי מצלמות המותקנות על גבי הלוויין WorldView2 שמשייט 770 קילומטרים מעל כדור הארץ. המצלמות יכולות לזהות חפץ שגודלו 50 סנטימטרים, והן מצלמות באורכי גל שונים כדי לחדור את פני המים ולגלות את היצורים החיים בהן.

ניתוח ממוחשב של צילומים

החוקרים רכשו מהחברה המסחרית המפעילה את הלוויין צילום שנעשה ב-19 בספטמבר 2012. הוא כיסה שטח של 113 קילומטרים רבועים ב-Golfo Nuevo Bay שבחצי האי ולדז, בחוף המזרחי של ארגנטינה. באזור הזה יש אוכלוסייה גדולה יחסית של לווייתנים מסוג אובלנה דרומית (Southern Right Whale), החיים בחצי הדרומי של כדור הארץ , שבשנת 1997 הוערך מספרם ב-7,500.

הצילום נותח באמצעות מחשב והתוצאות היו מוצלחות ביותר – החוקרים הצליחו לזהות 90 אחוזים מהלווייתנים החיים באזור שנבדק. אלה שלא הופיעו בניתוח התוצאות היו הלווייתנים ששהו בעומק רב יותר מתחת לפני המים. בהמשך יצטרכו החוקרים למצוא דרך להגדיר את המאפיינים הנוספים שבהם יתמקדו המכשירים כדי לזהות גם את שאר היונקים העצומים, ולעשות את אותו הסקר גם לגבי בעלי חיים קטנים יותר כמו דולפינים, כרישים ומנטות.

למאמר המקורי לחצו כאן



אולי יעניין אותך