שליחות לא-קטלנית

כלכלה וצרכנות | תשתיות ואנרגיה
לשינוי האקלים יש אויב חדש: ארנולד שוורצנגר  

 

היום (שלישי) ירד קצת אבק כוכבים על ועידת האו"ם לשינוי האקלים, כשארנולד שוורצנגר דיבר בפריז על האויב החדש שלו: שינוי האקלים, והציג כלים כלכליים חדשניים למימון התמיכה בהתמודדות עמו.

ב-2006, כשכיהן כמושל קליפורניה, קידם שוורצנגר את "חוק פתרונות התחממות כדור הארץ של קליפורניה", שידוע כ-32AB. החוק, שנכנס לתוקף ב-2012, מחייב את קליפורניה להוריד את פליטות הפחמן שלה ב-30 אחוז עד שנת 2020. החוק נחשב לייחודי ולמעורר השראה משום שהוא קידם מאבק בשינוי האקלים עוד הרבה לפני שהממשל הפדרלי בארצות הברית החל לדבר על השתתפות במאמץ להתמודד עמו. ואומנם, מדינת קליפורניה מובילה את כל ארה"ב ביעילות האנרגטית ובמדיניות הסביבתית שלה. האמצעים שבהם קליפורניה החלה להשתמש כדי להגיע למטרה השאפתנית שלה תוך חמש שנים בלבד כוללים עמידה ביעד של הפקת 33 אחוז חשמל ממקורות מאנרגיה מתחדשים, מעבר לחקלאות חסכונית במים ובדלק, קידום שימוש במכוניות חסכוניות ויעילות יותר והפחתה בהטמנת פסולת כדי להוריד פליטות מתאן.

שוורצנגר בפריז. תצלום: COP PARIS.flickr
שוורצנגר בפריז. תצלום: COP PARIS.flickr

 

לפי תקנות ה-AB32 בקליפורניה, כל חברה במדינה מוגבלת בגזי החממה שמותר לה לפלוט וצריכה לקנות "אשראי" על כל פליטת פחמן מעבר לכך. האשראי הזה משמש להפחתת הזיהום במקומות אחרים (Cap and Trade). עד כה, נקנו "זכויות זיהום" כאלו במאות מיליוני דולרים, שמשמשים להפחתת גזי חממה. ג'רי בראון, המושל הנוכחי של קליפורניה, ממשיך להוביל את החוק השאפתני ואף עובד בשיתוף פעולה עם ישראל כדי לקדם אותו.

בזמן כהונתו כמושל, שוורצנגר גם קידם סחר בפליטות פחמן דו-חמצני בין קליפורניה מדינות אחרות בארה"ב ועם האיחוד האירופאי, וזכה על כך בפרסים סביבתיים שונים.

ב-2011, אחרי שעזב את בית המושל בקליפורניה, הקים שוורצנגר את 20R – ארגון שעוזר לממשלות מקומיות לפתח כלכלה בת קיימא ודלת-פחמן שמונעת שינויי אקלים. מטרת הארגון היא לטפל בשלוש רעות חולות שמונעות מאנרגיה נקייה לשגשג: ברמת הממשלות, טוען הארגון, המנהיגים קצרי רואי ועיוורים לפתרונות פוליטיים, כלכליים וטכניים מרחיקי לכת לכלכלה נקייה. שנית, מפתחי פרויקטים מתקשים להביע את חשיבות עבודתם למשקיעים. ולבסוף, המשקיעים לא מבינים איך השקעה בפתרון דל-פחמן משתלב בתיקי ההשקעות שלהם.

ארגון ה-20R עובד עם 560 ראשי שלטון מקומי ברחבי העולם ומקדם שיתופי פעולה בין מדינות מפותחות ומתפתחות, השקעות פרטיות וציבוריות והעברת טכנולוגיות כדי לקדם אנרגיה מתחדשת, חסכון בחשמל ותחבורה נקייה. כך, למשל, החברה משקיעה באינדונזיה בפרויקט של הפקת ביודיזל מעצי אגוז.

כלכלני 20R טוענים שניתן להשיג את המטרה השאפתנית של הפחתת 75 אחוז מפליטות גזי החממה בשנים הקרובות ללא עלות, משום שכל השקעה למטרה זו מחזירה את עצמה ואף נותנת יתרון כלכלי למשקיעים בה.

בנאומו בפריז אמר שוורצנגר ש"יש ציניקנים שמסתובבים בוועידה ואומרים שלא יהיה הסכם, שזה בלתי אפשרי. אני שמעתי את המילים 'בלתי אפשרי' כל חיי וחיסלתי אותן מאוצר המילים שלי. גם אתם צריכים לעשות זאת". אמר המחסל הקולנועי. שוורצנגר הוסיף שהוא מעודד את כל הממשלות, רשויות השלטון המקומי והחברות הפרטיות בעולם לעבוד יחד ולהבטיח עתיד של אנרגיה נקייה.

 

 



אולי יעניין אותך