שרימפסולארי


 

האם קרוב היום שבו נקנה פאנלים סולאריים בשוק הדגים ביפו? מדענים בריטים פיתחו לראשונה תא סולארי המבוסס על חומרים שנמצאים בשריון של סרטנים. הפיתוח יוכל להקל על הדרישה למתכות לצורך ייצור פאנלים סולאריים.

צילום: Jannes Pockele, Flickrהתא מבוסס על החומרים כיטין (chitin) וכיטוזאן (chitosan), המרכיבים את השריון החיצוני של הסרטנאים – תת-מערכה שעמה נמנים בעלי חיים כגון שרימפס ואחרים. חומרים אלה מחליפים את הרותניום (ruthenium), מתכת שנעשה בה שימוש בתאים סולאריים והיא בעלת תכונות הדומות לפלטינה. הכיטין והכיטוזאן הם כמובן חומרים ביולוגיים, מתכלים, ממקור מתחדש וזולים. שימוש בהם יכול להקל את הדרישה הגוברת למתכות ולמשאבים בלתי מתכלים.

היות שמדובר עדיין בפיתוח ראשוני, היעילות של הכיטין והכיטוזאן בהפיכת אנרגיית אור לחשמל עדיין נמוכה ודרוש מחקר רב כדי לשפר את יעילותם. אך השימוש בחומרים ממקור ביולוגי ליישומים שעד לא מזמן בוצעו בעזרת חומרים לא אורגניים ומתכות הולך ומתפתח: בכתבה שפורסמה כאן לאחרונה כתבנו על מדענים אשר עמלים על פיתוח סוללות ענק המבוססות על מולקולות שמקורן בירקות, שמחליפות שימוש במתכות כבדות ובחומצות רעילות. ייתכן שבעתיד יימצאו תחליפים אורגניים לחומרים נוספים, ואז גם יפחת הלחץ על משאבי כדור הארץ המתכלים וגם נצליח למחזר את המוצרים שלנו ביתר קלות.

האם יש סיבה לחשוש שכיוון טכנולוגי מפתיע זה יסכן את אוכלוסיית הסרטנים בשל דיג יתר? כמובן שאנו רחוקים עדיין משימוש מאסיבי בשריונות סרטנים לייצור תאים סולאריים. אך בכל מקרה, בעולם נצרכות כמויות עצומות של סרטנאים שלשריונם כיום אין שימוש רב – ולכן פיתוח זה לא אמור להגביר את הלחץ עליהם, אלא בעיקר יביא לשימוש מבורך בפסולת. כעת רק יש להמתין ולראות אם הפאנלים הסולאריים החדשים יקבלו את הכשר הרבנות.

לצפייה במחקר המקורי לחצו כאן.



אולי יעניין אותך