מירוץ החימוש של העטלף והעש


כאשר הומצאו טילים נגד מטוסים שמתבייתים על חום מנוע המטוס, לא עבר הרבה זמן ופותחו נורים לוהטים שנפלטים מהמטוס מושכים אליהם את הטילים מונחי החום. תופעה זו ידועה בשם מירוץ החימוש. כמו הרבה דברים שאנו מגלים כאשר אנו חוקרים את הטבע, מתברר שגם את מירוץ החימוש לא המציא האדם.

צלילים אולטראסוניים הם צלילים גבוהים מאוד, בתדירות של מעל 20 אלף הרץ בשנייה, שהאוזן האנושית אינה מסוגלת להבחין בהם כלל. עם זאת, העטלפים פיתחו יכולת מדהימה לאיכון עצמים בעזרת סונאר: הם מייצרים סדרות של צלילים אולטראסוניים שפוגעים בעצמים ומוחזרים מהם. מהחזר הצלילים אלה הם מייצרים תמונה בארבעה ממדים של העולם סביבם, בדומה לחוש הראייה שלנו. יכולת מרשימה זו מאפשרת להם "לראות" בחשיכה ביעילות, לנווט ואף לצוד חרקים מעופפים זריזים. עם זאת, חלק מהחרקים פיתחו הגנות כנגד יכולות עטלפיות אלו כחלק ממירוץ חימוש אבולוציוני. כבר ידוע, למשל, על חרקים שצונחים לאדמה ברגע שהם שומעים את סונאר העטלפים וכך נעלמים מהמכ"ם שלהם.

עש ירוק עם כנפיים שלמות. Kirsten Pauli.flickr
עש ירוק עם כנפיים שלמות. Kirsten Pauli.flickr
עש ירוק שזנבות הכנפיים שלו נתלשו, כנראה בעקבות תקיפת עטלף
עש ירוק שזנבות הכנפיים שלו נתלשו, כנראה בעקבות תקיפת עטלף

חוקרים מצאו לאחרונה חרק אחר שמצליח לשטות בסונאר עטלפים בדרך שונה, לפחות חלק מהזמן. העש הירוק Actias luna פיתח בכנפיו זנבות מוארכים שחסרים תפקיד תעופתי משמעותי, אך מסייעים לו להסיט את העטלפים מלתקוף את גופו. התוצאה: עשים עם זנבות כאלה שורדים ב-50 אחוז יותר התקפות עטלפים לעומת עשים ללא זנבות. יש לציין שתכונה זו התפתחה באופן עצמאי במהלך האבולוציה ארבע פעמים בקרב מיני עשים דומים – עובדה שמצביעה על חשיבותה.

חשיבות אבולוציונית

הזנבות המוארכים יוצרים הסטה אקוסטית, שגורמת לכך שהעטלפים תוקפים בחלק ניכר מהפעמים את הזנבות במקום את גוף העש וכך העש ניצל. תופעה זו דומה לטקטיקת ההישרדות של השממית, שבעת בריחה מטורף יכולה לנתק את זנבה ולהסיט את תשומת לבו של הטורף אליו במקום אליה.

מחקר זה מראה לנו, שוב, איך לחלק גוף בייצור חי, שלכאורה אין לו כל שימוש מעשי, יש משמעות אבולוציונית הישרדותית חשובה.

בסרטון הבא ניתן לראות עטלף שתוקף את זנבות הכנפיים ומפספס את חלקיו החיוניים של העש.

 

 

 



אולי יעניין אותך