מהפך אנרגטי


דוח חדש של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה (International Energy Agency- IEA) והדוח השנתי של רשת האנרגיות המתחדשות REN21, הסוקרים את תחום האנרגיה העולמי בשנת 2015, מגלים שכחצי מכושר הייצור של מתקני האנרגיה החדשים שהוקמו בעולם בשנת 2014 הוא של אנרגיות מתחדשות, וש-60% מההשקעות החדשות בתחום מיועדים לתמוך בהפקת אנרגיה ממקורות אנרגיות מתחדשות. ובמילים אחרות, הוקמו מתקנים להפקת אנרגיה מתחדשת ביכולת ייצור של כ-130 ג'יגה-ואט מתוך סך כל המתקנים שיכולת הייצור שלהם היא כ-260 ג'יגה-ואט.

חלק ניכר מהישג זה שייך לסין, המשקיעה בפיתוח מתקני אנרגיות מתחדשות יותר מאשר במתקני אנרגיה המבוססים על דלקי מאובנים, כמו שדיווחנו לפני שנה. גם מדינות קטנות כמו אורוגוואי ודנמרק נותנות רוח גבית לאנרגיות מתחדשות, ומוכיחות לישראל שגם מדינות קטנות יכולות לקחת אחריות ולהשפיע.

מתקנים להפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים מתחילים לתפוס את מקומם של מתקנים המשתמשים בדלקי מאובנים מזהמים. צילום: Motorito, Flickr
מתקנים להפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים מתחילים לתפוס את מקומם של מתקנים המשתמשים בדלקי מאובנים מזהמים. צילום: Motorito, Flickr

כדי להבין את גודל ההישג, צריך לזכור שדלקי מאובנים עדיין זוכים לסבסוד ישיר הגבוה פי 7 (!) לעומת אנרגיות מתחדשות בעולם, ופי 30-20 אם לוקחים בחשבון עלויות חיצוניות כמו פגיעה בבריאות ובסביבה. למרות זאת, שוק האנרגיה משנה את פניו וצועד אל עבר עתיד הרבה יותר בר קיימא – רבע מצריכת האנרגיה העולמית כבר נתון תחת רגולציה של התייעלות אנרגטית, כלומר מדינות רבות בעולם חוקקו חוקים ותקנות הנוגעים להתייעלות אנרגטית.

יחד עם זאת, השינוי הזה עדיין לא משמעותי מספיק בשביל להבטיח צמצום של פליטות גזי חממה כך שהטמפרטורה הממוצעת תעלה ב-2 מעלות צלזיוס לכל היותר. המספר הזה נקבע כרף עליון בוועידת פריז לשינוי אקלים (דצמבר 2015), משום שהמדענים מעריכים שמעבר לו הסיכון לקטסטרופה אקלימית עולמית עולה מאוד.

המעבר להפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים עדיין אטי מהמצופה משום שהמקור לחלק גדול מהתוספת של פליטת גזי חממה הוא השווקים המתעוררים בדרום מזרח אסיה, ובראשם הודו, שבהם יש עלייה תלולה בצריכת הפחם – בניגוד לשאר מדינות העולם. גם המחירים הנמוכים של הנפט ושל הגז מפתים מקבלי החלטות בארץ ובחו"ל להעדיף אותם על פני אנרגיה מתחדשת או אנרגיה גרעינית שפולטות שבריר מכמות גזי החממה שמקורם בכל דלקי המאובנים, כולל הגז הטבעי.

הבעיה היום היא שחל גידול משמעותי בצריכת הגז הטבעי, בגלל מחירו הנמוך וחזותו הירוקה. אלא שגז הוא דלק מאובנים בדיוק כמו בנזין, והמגמה להגדלת השימוש בו מחזקת את תוצאות המחקרים החוזים שמעבר מפחם ונפט לגז טבעי יגביר פליטות גזי חממה.

ואיפה ישראל? הרחק מאחור. נקודת האור היחידה היא העובדה שאנו בין המובילים בעולם מבחינת חימום מים סולארי, הודות לדודי השמש הישנים והטובים. עם זאת, לא נראה לכם שהגיע הזמן לצאת משנות השבעים ולהתחיל לייצר כאן אנרגיה מתחדשת?

 



אולי יעניין אותך