מי בא לגינה?

טיולים ופנאי
לגינות השעשועים שבערים וביישובים שלנו יש חשיבות רבה, עבור הילדים – וגם עבור המבוגרים. תכנון מיטבי ושימוש חכם יתרמו להנאה שלמה יותר מיתרונותיהן

לפחות פעמיים בשבוע נפגשים הורים וילדים בגינת השעשועים שסמוכה לגן של ילדיי. הילדים חולצים נעליים (גם בחורף) ומטפסים בטבעיות על המתקנים. ההורים שולפים קופסת פירות וסנדוויצ'ים שהילדים חולקים ומחלקים. המפגש החברתי הספונטני גורם לי לפעמים להרגיש כאילו חזרתי ליום אביבי בסנטרל פארק שבניו יורק.

לרוב, כשגינות שעשועים עולות לכותרות, עיקר הדיון סובב סביב תאונות וליקויי בטיחות כאלה ואחרים במתקנים. עם זאת, לגינות יש לא מעט השלכות חיוביות, והן מועילות לילדים, להורים, לקהילה העירונית ואף לכלכלה המקומית.

ראשית כל, גינות השעשועים תורמות בצורה ברורה לבריאותם של ילדינו וילדותינו. כך, שני מחקרים שפורסמו לאחרונה מצביעים על קשר ישיר בין גינות שעשועים לבין ביצוע פעילות גופנית.

במחקר שנערך בפורטוגל בחנו החוקרים מה משפיע על הירידה בפעילות הגופנית בבתי ספר יסודיים. מבין כל הפרמטרים שנבחנו, כדוגמת מיקום בית הספר, מספר התלמידים בו, תוכנית שיעורי הספורט והתוכנית התזונתית, הפרמטר היחיד שנמצא בהתאמה לרמת הפעילות הגופנית הוא שטח גינות השעשועים.

מתחם ישיבה ומתקנים בטיחותיים בפארק רבקה שבגבעתיים. צילום – ד''ר גל קרסו רומנו
גינות השעשועים תורמות בצורה ברורה לבריאותם של ילדינו וילדותינו. צילום: ד"ר גל קרסו רומנו

במחקר נוסף, שבוצע בארצות הברית, החוקרים הצמידו "מד תנועתיות" לילדים בגיל 5-2 לצורך מעקב אחר משך ועצימות הפעילות הגופנית שלהם. במקביל, הוריהם תושאלו לגבי אורח החיים ומאפייני השכונה שלהם. אחד הגורמים העיקריים שנמצאו כמשפיעים על רמת הפעילות הגופנית היה קרבתן של גינות שעשועים למקום המגורים.

לממצאים אלה חשיבות רבה: אי-ביצוע פעילות גופנית בילדות נמצא בקורלציה ברורה עם השמנה ותחלואה נלווית כבוגרים. כלומר, לתרומה זו של גינות השעשועים יש השפעה קריטית על המשך חייהם של הילדים.

פוטנציאל חברתי וכלכלי בין המתקנים

בנוסף לבריאות הפיזית, גינות שעשועים מספקות לילדים ולילדות הזדמנות לפתח כישורים חברתיים, יכולת לשתף פעולה, המתנה בתור, יצירתיות והתחשבות באחר. הן גם מהוות עבור הילדים והוריהם הזדמנות לחיבור עם הסביבה הטבעית, שלו יתרונות של ממש לבריאותנו הפיזית והנפשית.

מעבר לכך, גינות שעשועים מהוות מקום מפגש למשפחות ולאוכלוסייה הבוגרת, ומחזקות את האינטראקציה הבין-דורית של תושבים בגילאים מגוונים. תכנון נכון של גינת שעשועים בשטח ציבורי ירוק, שמספק להורים מקומות ישיבה במיקום נוח, מוצל ושמאפשר תצפית וקירבה לילדים, ייצור באופן טבעי גם אינטראקציה בין ההורים.

גינת שעשועים טובה גם מושכת מבקרים מערים אחרות, שבמקרים רבים משלבים את הביקור בגינה עם סיור באזור ובאטרקציות נוספות. רשויות מקומיות רבות מזהות את הפוטנציאל של גינות שעשועים, ומשתמשות בהן גם כמרחב לאירועים – כדוגמת הדלקת נרות משותפת בחנוכה או צפייה במשחקי המונדיאל על מסכי ענק. כל הנ"ל תורמים לחיבור הקהילתי והחברתי – וגם מחזקים את העסקים באזור.

מקומות ומתחם ישיבה בפארק רבקה שבגבעתיים. צילום – ד''ר גל קרסו רומנו
גינות שעשועים מהוות גם מקום מפגש למשפחות ולאוכלוסייה הבוגרת. צילום: ד"ר גל קרסו רומנו

הפוטנציאל הכלכלי של גינות השעשועים לא נגמר כאן: בחלק מהגינות מוקמים בתי קפה, שמספקים רווח ומקומות עבודה עבור אנשיהם, ושמשלמים לרשות המקומית ארנונה ובמקרים רבים גם שכירות. רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים, אמר לי בעצמו כששוחחנו שבתי הקפה מהווים מוקד משיכה משמעותי, ושהם מעוררים אדוות שמשפיעות גם על שאר בתי העסק.

לדאוג לגינות נגישות, מוצלות ובטוחות

לאור תרומתן הרבה של גינות השעשועים, ובהתחשב בכך שאחוז הילדים בישראל מכלל האוכלוסייה הוא בין הגבוהים במדינות ה-OECD, חשוב לתכנן נכון את גינות השעשועים, כך שהן ימשכו מבקרים רבים שייהנו מיתרונותיהן.

ראשית, מיקום הגינה צריך להיות בקרבת אזור מגורים, עם נגישות גבוהה להולכי רגל ולאופניים, כשמיקומים בסמוך לגן ילדים או בשטח ירוק אטרקטיבי ימשכו תושבים רבים במיוחד.

בתוך הגינה יש צורך בהצללה, שתספק נוחות תרמית שמושכת מבקרים, ושתמנע מצב שבו מתקנים מתחממים לרמה שבה אי אפשר להשתמש בהם. יש ליצור עבור ההורים מקומות ישיבה נוחים ומוצלים בטווח ראיה לילדים, ומומלץ גם להתקין שירותים ציבוריים נקיים ועגלת קפה שמספקת מוצרים בריאים ואטרקטיביים לילדים ולמבוגרים.

כמובן, חשוב מאוד שהמתקנים יהיו בטיחותיים לחלוטין. הם לא צריכים להיות "מתוחכמים" מדי: לפעמים מתקן פשוט ובטיחותי יכול להיות מאתגר ולתת מענה מצוין לטווח רחב של גילאים.

מתקן חבלים בטיחותי בגן רבקה שבגבעתיים. צילום – ד''ר גל קרסו רומנו
לפעמים מתקן פשוט ובטיחותי יכול להיות מאתגר ולתת מענה מצוין לטווח רחב של גילאים. צילום: ד"ר גל קרסו רומנו

בנוסף, מתקנים שמאפשרים משחק משותף של מספר ילדים עדיפים על פני כאלה שמיועדים לילד או ילדה אחת בלבד, והם מעודדים אינטראקציה ותורמים לחיזוק הכישורים החברתיים של הילדים.

כך נעזור לילדינו להתפתח בגינה

ומה איתנו, ההורים? יש מספר המלצות שכדאי ללכת לפיהן כדי למקסם את היתרונות של גינות השעשועים. ראשית, עודדו את ילדיכם לאתגר את עצמם פיזית ולפתח את היצירתיות באמצעות משחקים משותפים במתקנים. למבוגרים תפקיד חשוב בתיווך סיטואציות חברתיות: נצלו את הזמן בגינה כדי לחזק את הכישורים החברתיים של ילדיכם, עזרו להם ליצור קשרים חברתיים, לשתף פעולה, לתרגל חמלה ואדיבות ולפתור קונפליקטים. צרו קשר עם משפחות אחרות שנמצאות בגינה – כך, הילדים ילמדו מצפייה בכם ליצור קשרים חברתיים.

מעבר לכך, אם אתם משתמשים קבועים בגינה, אתם מכירים את הצרכים הספציפיים בה יותר מהרשות המקומית – אם יש משהו שצריך או שאפשר לשפר, פנו לרשות המקומית ובקשו זאת. וכמובן, שימו לב לשילוט וודאו שהילדים שלכם עולים רק על מתקנים שמותאמים לגילם. ואם נתקלתם במתקן לא בטיחותי או שלא מותאם לגיל המשתמשים העיקריים בגינה, דווחו על כך מייד לרשות המקומית.

והכי חשוב: שחקו עם הילדים, נצלו את השהות לזמן איכות משותף איתם – ותהנו.

ד"ר גל קרסו רומנו היא המנהלת האקדמית של תוכנית צוערים לשלטון מקומי וראשת חטיבת קיימות וממשל במכללה האקדמית תל חי. היא יועצת לרשויות מקומיות ומנהלת האתר "קיימות מוניציפלית".



אולי יעניין אותך