בדצמבר 2015 חתמו רוב מדינות העולם על הסכם האקלים החדש בוועידה שהתקיימה בפריז, ובו הן מתחייבות לצמצם פליטת גזי חממה כדי להאט ואולי אף לעצור את שינוי האקלים. למרות היותו של ההסכם הזה היסטורי, הוא לא חף מבעיות – למשל, לא ברור איך יעברו כל מדינות העולם להשתמש באנרגיות ממקורות מתחדשים ויספקו רק באמצעותם את כל צורכי האנרגיה שלהן.
מיזם חדש של קבוצת מדענים מארה"ב ומגרמניה, בהם החוקרת הישראלית ליאת מ. צ'ובדי, ממפה את האפשרויות העומדות בפני כל מדינה לעבור מייצור אנרגיה מדלקי מאובנים לייצור של 100% אנרגיה ממקורות מתחדשים.
החוקרים בחנו בכל מדינה את הצרכים האנרגטיים שלה – כמה אנרגיה היא צורכת כיום ומה צפויה להיות הצריכה בשנת 2050. הם בחנו את המאפיינים הסביבתיים, האקלימיים, הטופוגרפיים, ההידרולוגיים והגיאותרמיים בכל מדינה כדי למצוא אילו מקורות אנרגיה מתחדשים זמינים לה ספציפית, אל מול הטכנולוגיות הקיימות.
מתוך הנתונים האלה המדענים בנו לכל מדינה תמהיל אנרגיות מתחדשות לאומי שיכול לספק 100% מהאנרגיה בשנת 2050. התוצאות מוצגות בצורה גרפית ברורה באתר אינטרנט ייעודי שנבנה בשיתוף פעולה עם National Geographic.
פשוט וקל לראות איך מפיקים חשמל
היופי במחקר הזה הוא שלא צריך להיות מומחה כדי להבין את העבודה: האתר פשוט, נגיש, אינטואיטיבי ואינטראקטיבי. כל אדם עם ידע בסיסי באנגלית יכול לבחור באיזו מדינה לצפות ואילו סוגי אנרגיה הוא רוצה להשוות. עוד אפשר לראות באתר מידע לא רק על המדינות המתפתחות כמו ארה"ב או מדינות אירופה, שבהן בדרך כלל עוסקים המחקרים, אלא נתונים הנוגעים ל-139 מדינות כך שהרוב המוחץ של תושבי העולם יכולים לראות מה יכול לקרות במדינה שלהם.
בישראל אין אתר ייעודי כזה, אבל יש מסמך של הפורום הישראלי לאנרגיה שבו מפורטות הדרכים להגיע לאפס פליטות פחמן. גם פרויקט צמיחה ירוקה – כלכלת המחר מציג את החזון הישראלי להגעה ל-100% אנרגיה ממקורות מתחדשים.