שינוי אקלים חברתי


 

בני האדם גורמים לשינוי אקלים. על ידי שריפה מוגברת של דלקים פוסיליים שמשחררת גזי חממה, על ידי בירוא שטחי בר שבעבר ספחו גזי חממה, על ידי קידום חקלאות פולטת גזי חממה, ובמגוון דרכים נוספות. החשש הוא ששינוי אקלים קיצוני יביא לנזקים גדולים לציביליזציה האנושית. מדעני סביבה, גיאולוגים, מדעני אקלים, אקולוגים, גיאוגרפים, הידרולוגים, פיזיקאים ומדענים אחרים עוסקים כבר עשרות שנים בנושא שינוי האקלים. עם זאת, למרות ידע מדעי רב שנצבר בנושא, ולמרות התחזיות הרבות שפותחו ואוששו שוב ושוב – לא מתרחש שינוי משמעותי בדפוסי ההתנהגות של האדם שגורמים לשינוי האקלים.

צילום: United States Mission Geneva.flickr
צילום: United States Mission Geneva.flickr

מאמר חדש מעלה את השאלה מדוע אין כמעט מדענים מתחומי מדעי החברה שחוקרים שינוי אקלים? הטענה במאמר היא שהיות והאדם הוא זה שאחראי לשינוי זה, יש לשאוף לצרף מדענים מתחום מדעי החברה לחקר שינוי אקלים. אולי הם יוכלו לעזור לנו לשנות דפוסי התנהגות של אנשים. אולי הם יעזרו לנו לתכנן אסטרטגיות לשכנוע הציבור הרחב והפוליטיקאים שחייבים להתכונן להתמודד עם שינוי האקלים, או לשנות את דפוסי ההתנהגות שלנו כדי להקטין את שינוי האקלים.

צריך מדענים מתחום הממשל שיוכלו לתרגם שינוי אקלים לשפה שגורמי ממשל יבינו: איך מתכננים מדיניות בנושא, איך משפיעים על מדיניות, איך משיגים שת”פ בינלאומי בנושא. צריך מדענים מתחום התקשורת שיתקשרו את הנושא לציבור הרחב. מדענים ממדעי ההתנהגות יוכלו לעזור להבין מדוע אנו ממשיכים להתנהג כאילו אין שינוי אקלים, ואיך ניתן לשנות התנהגות זו. אנשי אקדמיה מתחום הניהול יכולים לתרום בתחום האחריות התאגידית, וכו'. בנוסף, מחבר המאמר קורא לשלב מדענים מתחום מדעי החברה גם ב- IPCC (הפאנל הבין ממשלתי העוסק בשינוי אקלים).

בישראל, אגב, יש התחלה של שילוב מדענים מתחום מדעי החברה בתחומי הסביבה ושינוי האקלים, ולהפך- שילוב מדענים מתחומי הסביבה במעוזים של מדעי החברה: השנה התקיים הכנס הראשון לסביבה וחברה. תכנית ממשק משלבת מדענים מתחום הסביבה במשרדי ממשלה ורשויות. באוניברסיטת תל אביב יש שיתופי פעולה בין בית הספר פורטר ללימודי סביבה עם הפקולטה לניהול, ועם הפקולטה למדעי החברה. המכללה למינהל הקימה מרכז לאחריות תאגידית, ועוד.

 

לקריאת המאמר המלא בכתב העת Nature לחצו כאן.



אולי יעניין אותך