טיסות למען הסביבה


 

לפני כ-30 שנה, כלי טייס קטנים בלתי מאוישים שימשו כתחביב בלבד. הם נקראו אז "טיסנים". כיום, התחביב הזה משנה את העולם. בחמש השנים האחרונות השימוש במזל"טים, במל"טים וברחפנים (מטוסים זעירים ללא טייס, מטוסים ללא טייס ו-drones, בהתאמה) הולך וגובר ומשפיע משמעותית על תחומים רבים ומגוונים בחיינו.

כמו טכנולוגיות חדשות רבות, השימוש המסיבי הראשון היה בשימוש צבאות וגורמי ביטחון – באיסוף מודיעין ואף בלחימה. עם השתכללות הטכנולוגיה והתבססותה, הגיעה גם ירידת המחירים של כלי הטיס הבלתי מאוישים והפיכתם לפופולאריים אצל קהלים שונים. כיום, יש מזל"טים בשירות המשטרה, באיתור שרפות, באבטחת מוסדות ציבור ובסקטור הפרטי. מזל"טים גם מבצעים שירות בזק של משלוחי חבילות עד הבית, מצלמים חתונות ואירועים חדשותיים, ועוד.

גם תחום הסביבה לא נפקד. אם בעבר היה שימוש בלוויינים יקרים בלבד לחקר הסביבה מגבוה, כעת המזל"טים באים לעזרת החי והצומח, למשל בכל מה שקשור לנטיעות.

Michael MK Khor.flickr
הרחפנים יוטענו בזרעים מונבטים, שאותם יטילו במסלול מתוכנן מראש ובהמשך ינטרו את שיעור ההצלחה של הנטיעה. צילום: Michael MK Khor.flickr

נטיעת עצים היא עסק אטי ויקר, עם שיעורי הצלחה לא גבוהים בהכרח. כריתת עצים, לעומת זאת, היא עסק מהיר ומשתלם הרבה יותר – שכמובן מזיק לסביבה. מדען לשעבר של נאס"א (סוכנות החלל האמריקנית), מקים מיזם לשתילת מיליארד עצים בשנה בעזרת רחפנים מתקדמים. לפי אותו מדען, השיטה שלו אמורה לעלות רק 15 אחוז מהעלות של שתילת עצים על ידי בני אדם. הרחפנים יתחילו בסקירת השטח כדי לאתר את סוגי הצמחייה המקומיים שראוי לשתול, לפי סוגי הצמחייה הקיימת באותו אזור וכן לפי סוגי האדמה ופני השטח. כך, ניתן יהיה לתזמן את הנטיעות זמן קצר לפני שצפוי גשם באזור, כדי להגביר את שיעור ההצלחה של הליך הנטיעה. אחר כך הרחפנים יוטענו בזרעים מונבטים, שאותם הם יטילו במסלול מתוכנן מראש ובהמשך ינטרו את שיעור ההצלחה של הנטיעה.

בפרויקט אחר, של אוניברסיטת קולומביה, שעוסק בהמסת קרחונים בשל שינוי האקלים, עושים שימוש במזל"טים לחקר המסה ושבירה של קרחוני ים מקרוב. באופן מסורתי, קרח הים בקטבים נוטר על ידי לוויינים מהחלל. הבעיה היא שהלוויינים נותנים רק את "התמונה הגדולה" – כלומר, מראים את השינוי בשטח שאותו תופסים הקרחונים ויכולים לאמוד את עובי הקרחונים. עם זאת, הם אינם מספקים מידע ברזולוציה גבוהה על המתרחש בקרח הים. אמנם, ניתן לאסוף מידע מקרוב על קרח הים מספינות מחקר – אך שיטה זו יכולה לכסות שטח מצומצם מאוד. עם מזל"ט אחד ניתן לכסות שטח של מאות קמ"ר בטיסה אחת.

בישראל יהיה ניתן להשתמש במזל"טים בניטור שמורות טבע, בניתוח צמחיה טבעית, באיתור אתרי פסולת בלתי חוקיים (להמחשה, המשטרה הירוקה תופסת רק כאחד מכל אלף משליכי פסולת בניין בלתי חוקיים), בניטור מדויק של  שטחים חקלאיים (דישון, ריסוסים, מזיקים) כדי לאפשר טיפול מדויק יותר בשטח עם פחות דישונים וריסוסים מיותרים, במעקב אחר בעלי חיים, ועוד.

 

לכתבה על שימוש במזל”טים לניטור קרח לחצו כאן. לכתבה על פרויקט נטיעת עצים באמתעות רחפנים לחצו כאן.

 

 



אולי יעניין אותך