סוד יופיו של המדבר, קבע הנסיך הקטן, הוא המים שמסתתרים בו: מים הם גם המרכיב הסודי בשיקום תפקודי של שטחים ממודברים. צילום: pexels, coleito
גם אתם אוהבים לטייל במדבר? נהנים מהנוף, מהשקט, מהחולות ומהסלעים הייחודיים? יכול להיות שמשבר האקלים "יסדר" לכם עוד שטחי מדבר בישראל לטייל בהם. עם התחממות כדור הארץ, מיעוט המשקעים ועליית שיעור ההתאיידות – קיימת סכנה שהמדבר יתרחב. הנגב והערבה, המהווים כמחצית משטח המדינה, הם אזורים צחיחים או צחיחים למחצה שבהם ממוצע המשקעים השנתי נמוך מ-250 מ"מ. אזורים אלו חשופים לתהליך המדבור. המדבור יוצר במערכות אקולוגיות "תנאים שהולכים ונהיים גרועים יותר", אומר גיל סיאקי, מנהל מחלקת יער במרחב דרום של קרן קימת לישראל. בצפון הנגב, הוא מציין, תהליכי המדבור בולטים לעין והמערכות האקולוגיות מתדרדרות – האדמות כבר לא פוריות, המגוון הביולוגי נפגע, היכולת של הקרקע לווסת שיטפונות יורדת ואספקת המזון לרעייה מתדלדלת. לכן לעצירת המדבור תרומה רבה לסביבה.
כן למדבר, לא למדבור
כדי למנוע מדבור בשולי אזורים צחיחים אפשר לנטוע עצים וכך ליהנות מיתרונות כמו עצירת סחף הקרקע כתוצאה משיטפונות, יצירת סביבה מוצלת ומקבעת פחמן – תהליך שבו פחמן דו-חמצני חופשי באטמוספרה הופך לחומר אורגני צמחי ומפחית את ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה. לעומת זאת, בשטח שכבר עבר מדבור הטיפול מחייב שיקום תפקודי של השטח הממודבר והפיכתו למערכת אקולוגית מתפקדת שבה הקרקע פורייה ויציבה – ולא נסחפת בשיטפונות, ושהמערכת יכולה לפעול באופן תקין ולהתמודד עם הפרעות כמו שינויי אקלים ומיעוט משקעים.
סוד יופיו של המדבר, קבע הנסיך הקטן, הוא המים שמסתתרים בו: מים הם גם המרכיב הסודי בשיקום תפקודי של שטחים ממודברים. הבסיס לשיקום המערכת הוא ניהול מי הנגר – מי הגשמים שזורמים על פני הקרקע ושאינם מחלחלים לתוכה, ושמווסתים את המים במרחב. בקרקע משוקמת, בניגוד לקרקע ממודברת, מי הנגר נשמרים במערכת והם יכולים לספק "שירותים" לחיים שבסביבה.
במחקר שנעשה בהובלת פרופ' ארנון קרניאלי, מומחה לחישה מרחוק מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ובשיתוף קרן קימת לישראל, בדקו כיצד ניהול גשם ומי נגר השפיע על השיקום התפקודי של אזורים ממודברים בנגב. כחלק מהמחקר הם בדקו את היעילות של לימנים – סכרי עפר שמקורם בשיטה חקלאית קדומה שמונעת את איבוד מי הנגר שזורמים במורד הוואדי. הלימנים יוצרים אגמים קטנים ממי גשם ושיטפונות, שבתוכם מים יכולים לחלחל לקרקע ועצים יכולים לגדול. "יש יותר ציפורים, אפשר לשים כוורת של דבורים שייהנו מהצוף, יש יותר [שיחים] חד-שנתיים שגדלים מתחת לעצים", אומר קרניאלי.
מבחינה היסטורית, מרבית העצים נעקרו על ידי הטורקים בתקופת מלחמת העולם הראשונה. צילום: pexels, haleyve
למרות הטענות שהלימנים עוצרים את הזרימה בוואדיות, הוא מציין שהלימנים לא פוגעים במאזן המים במורד הוואדי. "נהפוך הוא, אתה עוצר את השיטפונות באגנים קטנים ומונע איבוד מים". אגירת המים בלימנים, הוא מסביר, עוצרת אותם מלזרום עד שיגיעו לים מבלי שייעשה בהם שימוש מועיל כמו חלחול והזנה של הקרקע. הלימן מהווה מעין כיור שמצליח לרכז במקום אחד חומרים רבים החשובים לאיכות הקרקע כמו נוכחות מוגברת של חומר אורגני בקרקע ושל זרחן שתורם לגדילת צמחים, בפרט באזורי בצורת וחום קיצוני. על פי מאמר שפורסם בכתב העת 'אקולוגיה וסביבה', באזורים צחיחים וצחיחים למחצה שאין בהם מספיק חומר אורגני, מבנה הקרקע נחלש. במצב זה, כשמי הנגר או הגשם פוגשים את פני הקרקע, הם סוחפים את חלקיקי הקרקע הלאה במקום לחלחל דרכם.
תאי השטח שנבדקו היו כאלו עם עצים שניטעו בשנות ה-50, "מהאזור הצפוני [של שטחי קק"ל], דרומית לקריית גת, [שם] המשקעים יכולים להגיע ל-450 מ"מ בשנה", אומר סיאקי. "עד לדרום, אזור באר שבע, שם הממטרים יכולים להגיע לממוצע של 200 מ"מ בשנה". במסגרת המחקר הם השתמשו בצילומי לוויין שזיהו שינויים בפני השטח בין השנים 1984–2020 ובעזרת כלי למידת מכונה הם קיבלו תמונת מצב של הצומח במשך השנים. "הכלים האלה מאפשרים לראות בקנה מידה רחב ולאורך הרבה שנים את השינויים, ועוזרים לנו לבדוק את עצמנו", אומר סיאקי ומוסיף שהם בחנו האם פעילות השיקום של קק"ל מועילה, פוגעת או לא משנה את הסביבה הממודברת. המחקר, כאמור, מצא שהלימנים מספקים פתרון מצוין לגדילה מוצלחת של עצים.
פעם היו פה עצים
"מבחינה היסטורית, מרבית העצים נעקרו על ידי הטורקים בתקופת מלחמת העולם הראשונה. הטורקים היו צריכים הרבה חומרים דליקים להנעת הרכבות שלהם ופשוט עקרו והשתמשו בכל השטחים המעוצים במדינת ישראל", אומר קרניאלי. לדבריו, השיקום מאפשר לשחזר את הנוף שאפיין את האזור לפני זמן רב. לנוכח מאמצי ייעור רבים של קק"ל, ישראל היא אחת המדינות היחידות בעולם שיש בה היום יותר עצים משהיו בה לפני מאה שנה.
השימוש במי הנגר לשיקום אזורים ממודברים מסייע גם למטרות אסתטיקה ובילוי; האתרים שבהם קיימים לימנים הפכו ל"נקודות נופש" שבהן אנשים חונים בצל העצים. "מבחינה נופית, כשאתה נוסע ויש לך עצים בסביבה מדברית, ואתה רואה התפתחות של נוף ירוק במקום צהוב או אפור – יותר נעים לך לנסוע", מספר קרניאלי.
ייעור ושיקום באזור ממודבר, לפי סיאקי, הם תהליכים ארוכים. "זה לא משהו שאתה יכול לראות שנה אחרי הנטיעה וגם לא חמש שנים אחריה". הכלים החדשים שבהם השתמשו במחקר הוכיחו את עצמם כיעילים. "המודל יכול לשמש אותנו באזורים אחרים, צפוניים יותר, כשהמדבר עולה". למעשה, רלוונטי גם מחוץ לגבולות ישראל. "בעולם, באזורים אקלימיים דומים לשלנו, הוא יכול לתרום", הוא מסכם.