מדענים מגלים שהעורבים ניחנו ביכולות קוגניטיביות מרשימות המתחרות באלו של הקופים בתחומים מסוימים ואפילו של ילדים קטנים. צילום: פרופ' רן נתן
אומרים עליהם שהם נקמנים, שהם מבשרי רעות או שהם סתם קולניים; לעורבים יצא שם רע, וזה עוד בלי להזכיר את הסרט של היצ'קוק. אבל בזמן שאתם מטיילים בפארק השכונתי, האם שמתם לב למבט הסקרן שבו עורב מתבונן בכם? אולי ראיתם אותו פותר בעיות מורכבות כדי להגיע למזון, או שמעתם על יכולתם של עורבים לזכור פנים אנושיות למשך שנים? עורבים הם מהיצורים החכמים ביותר בממלכת בעלי החיים. בשנים האחרונות, מדענים מגלים שהעורבים ניחנו ביכולות קוגניטיביות מרשימות המתחרות באלו של הקופים בתחומים מסוימים ואפילו של ילדים קטנים.
מחקר ישראלי שנערך לאחרונה בחן את היכולות הקוגניטיביות של שני מיני עורבים דומים שהגיבו באופן שונה לשינויים בסביבת המחייה שלהם. "החלטנו לבדוק את היכולות הקוגניטיביות והפרסונליות של העורבים", אומר פרופ' רן נתן, מהמעבדה לאקולוגיה של תנועה, האוניברסיטה העברית בירושלים. "בהתחלה שיערנו שאין הבדל משמעותי בין המינים".
דומים אבל שונים
שני מיני העורבים האלה חיים במדבר יהודה, והם חוו שינויים סביבתיים רבים במאה השנים האחרונות, כמו התפתחות של יישובים ושל תעשייה, ירידת מפלס ים המלח ותיירות אינטנסיבית באזור. העורב חום העורף גדול יחסית, מקנן על עצים ובמצוקים, וכדי להשיג מזון הוא עף בזוגות או בקבוצות קטנות. הוא נוהג לבקר באזורים עם פעילות אנושית כמו תחנות האכלה, מסעדות, חניונים ומזבלות, ולאורך השנים אוכלוסייתו גדלה. לעומת זאת, העורב קצר הזנב כשמו כן הוא – מתאפיין בזנב קצר. הוא נע בקבוצות קטנות וניזון מחיות קטנות ומאשפה אנושית. בניגוד לעורב חום העורף, אוכלוסייתו הצטמצמה וכיום הוא מצוי בעיקר במצוקי ים המלח.
הבחירה בשני מיני עורבים כה דומים אך עם תגובות שונות מאוד לשינויים בסביבתם עוררה את סקרנות החוקרים, שרצו להבין אם יש הבדל ביכולות הקוגניטיביות שלהם והאם זה מה שמסייע להם להתמודד עם לחצי הסביבה. "הבאנו את העורבים למעבדה לתקופה קצרה של כחודש בעונה שאינה מפריעה לקינון", מסביר נתן. החוקרים נעזרו במלכודת אוסטרלית מתוחכמת – מעין כלוב גדול עם גג פתוח וסולם. לתוך הכלוב הכניסו עורב מאותו המין שהם רצו ללכוד ומזון לפיתוי. העורבים, הידועים בסקרנותם הרבה, הגיעו ובחנו את הכלוב, ולאחר שהחליטו שהמקום בטוח הם נכנסו פנימה.
באוניברסיטה שהו העורבים שנלכדו במתקן שדומה מאוד לסביבתם הטבעית כדי להבטיח את רווחתם. "נתנו להם זמן הסתגלות למקום ומזון שהם אוהבים, ורק לאחר שהבחנו שהם רגועים ומרגישים בנוח, התחלנו בסדרה של מבחנים מורכבים", אומר נתן.
"רק לאחר שהבחנו שהם רגועים ומרגישים בנוח, התחלנו בסדרה של מבחנים מורכבים" צילום: פרופ' רן נתן
איך מודדים יכולת קוגניטיבית של עורב?
אחד המבחנים המעניינים בדק את הזיכרון המרחבי של העורבים. החוקרים הניחו בכל פינה בחדר שלוש צלחות מכוסות כשרק באחת מהן הוסתרה במבה – מזון אהוב במיוחד על העורבים. הם חזרו על הניסוי מספר פעמים ובדקו האם העורבים זוכרים באיזו צלחת מחכה להם הבמבה או האם הם ימשיכו לבדוק פעם אחר פעם את כל הצלחות עד שיגיעו לזו שבתוכה נמצא החטיף. הם סכמו את מספר הטעויות של כל עורב בכל חזרה, והבחינו שמספר הטעויות של רוב העורבים התמעט מחזרה לחזרה. עם זאת, העורבים קצרי הזנב התעלו על חומי העורף – הם טעו פחות והצליחו יותר במציאת המזון.
מבחן אחר בחן את נכונותם של העורבים לקחת סיכונים. תחילה הציבו החוקרים צלחות מזון בחדר ריק, הכניסו לחדר את העורבים ומדדו כמה זמן לקח להם לגשת לצלחות. לאחר מכן חזרו על אותו הניסוי, אך הפעם ישב אדם בחדר. החוקרים מדדו כמה זמן לקח לעורבים לגשת למזון בנוכחות האדם וכמה זמן הם בילו בקרבת הצלחות. התוצאות הראו הבדלים משמעותיים, כאשר קצרי הזנב התעלו על חומי העורף במידת התעוזה. "היו עורבים שלקח להם כמה דקות להחליט אם להיכנס לחדר ולאכול מהצלחות, ואילו אחרים בחרו לא להיכנס בכלל, כלומר יש הבדלים ביניהם במוכנות לקחת סיכון."
ניסוי נוסף בחן את יכולת פתרון הבעיות של העורבים. החוקרים הניחו גליל שקוף במאוזן על הקרקע ובתוכו במבה. כדי להשיג את המזון היה העורב צריך להבין שעליו לגשת לצד הגליל במקום לנקר בו ישירות. החוקרים מדדו את משך הזמן שלקח לעורבים להבין ולפתור את הבעיה. חלק מהעורבים פתרו את האתגר תוך שניות בודדות בעוד אחרים לא הצליחו כלל. גם במקרה זה השיגו העורבים קצרי הזנב תוצאות טובות יותר מהעורבים חומי העורף.
אחד המבחנים המעניינים בדק את הזיכרון המרחבי של העורבים. צילום: פרופ' רן נתן
החכם מנצח?
תוצאות המחקר הראו שלשני מיני העורבים יש יכולות ביצועיות גבוהות. בחלק קטן מהמבחנים הושגו תוצאות שוות, אך במבחני הזיכרון המרחבי ובנכונות לקחת סיכונים הצטיין העורב קצר הזנב. אף על פי שנראה שהעורב חום העורף מצליח יותר מבחינת התפשטות גיאוגרפית, דווקא העורב קצר הזנב מפגין יכולות קוגניטיביות גבוהות יותר. זה מעלה שאלות על הגורמים המשפיעים על הצלחת מין מסוים של בעל חיים בסביבה משתנה, מעבר ליכולות קוגניטיביות לבדן. נתן שיער כי היכולות הקוגניטיביות כנראה משרתות צורך נוסף: "אם העורב עושה פעולה מסוימת קשה לנו לדעת אם זה בגלל חוסר פחד או בגלל שהוא חכם פחות או אולי משהו אחר בכלל; זה תחום שנמצא בהתפתחות".
בשלב השני של המחקר הותקנו על העורבים מכשירי GPS והם שוחררו חזרה לטבע. בדרך זו החוקרים מקווים להבין כיצד העורבים משתמשים ביכולותיהם הקוגניטיביות במצבי אמת, ולהעמיק את ההבנה של האינטראקציה המורכבת בין העורבים לסביבתם המשתנה. מחקר זה מעלה שאלות מרתקות על הקשר בין יכולות קוגניטיביות, הסתגלות לשינויים סביבתיים, והצלחה אבולוציונית. המידע עשוי לסייע בהבנת האסטרטגיות השונות שמינים מפתחים כדי להתמודד עם שינויים סביבתיים, ואולי אף לספק רמזים לגבי דרכים לשימור מינים בסיכון.