
כדי להשתמש במוצר, פשוט נכניס את הקפסולה לבקבוק רב-פעמי ונוסיף מים מהברז. מוצרי קפסול מינמל. התמונה באדיבות קפסול מינימל
כנראה שכולנו מצאנו את עצמנו עומדים מול מדפים ארוכים של מוצרי קוסמטיקה בסופר, מתבוננים בשורות של בקבוקי פלסטיק צבעוניים, בצורות שונות ובגדלים שונים, ומחפשים את המוצר שאנחנו רוצים מבין כל הסוגים. אבל האם אי פעם חשבנו על ההשפעה הסביבתית של כל אותם בקבוקים? זיהום הפלסטיק הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר של זמננו, והתעשייה הקוסמטית תורמת נתח משמעותי לבעיה. על פי האו"ם כ-36 אחוז מהפלסטיק שמיוצר בעולם משמש לאריזות, שרובן נועדו לשימוש חד-פעמי. תהליכי הייצור של אריזות הפלסטיק מזהמים את האוויר, פולטים גזי חממה וגורמים לצריכת אנרגיה ומשאבים אדירים ביחס לזמן השימוש שנעשה במוצרים.
האם יש דרך ליהנות מכל היתרונות של מוצרי הטיפוח האהובים עלינו, בלי להשאיר אחרינו עוד ועוד בקבוקים ריקים? החברה הישראלית Capsule Minimal מציעה פתרון יצירתי וירוק: קפסולות קטנות שמאפשרות לנו להכין את אותם המוצרים אצלנו בבית.
הכול התחיל בבית שאן
הסיפור של קפסול מינימל מתחיל במפעל מחזור פלסטיק שהיה בבית שאן. אומנם המפעל כבר אינו פעיל אבל נראה שהשפעתו נמשכת עד היום – שם נפגשו ועבדו יחד יעל גטה, עמי קרופיק והגר אדלר, מייסדים שותפים של חברת קפסול מינימל. בבית שאן עבדו השלושה על ייעול תהליכי מחזור הפלסטיק במטרה לחסוך במשאבים שהתהליך צורך כמו דלק לשינוע, אנרגיה לשינוי מצב הצבירה של הפלסטיק ועוד. "זה היה תהליך ארוך של הרבה שנים של חשיבה סביב נושא זיהום פלסטיק בשילוב עם הטירוף שבכל התהליכים הלוגיסטיים הכרוכים בהובלה של המוצרים ורכיביהם בשרשרת האספקה שלהם", אומרת יעל גטה, מהנדסת ביוטכנולוגיה, מייסדת שותפה ומנכ"לית של קפסול מינימל. לצידה עובדים קרופיק כיושב ראש הדירקטוריון ואדלר כסמנכ"ל תפעול. "נלחמנו בבעיה הזו יום יום, עם כל מיני סוגי פלסטיק, ובשלב מסוים עברנו מחשיבה על איך לייעל את תהליכי המחזור לחשיבה על איך ניתן למנוע את הייצור שלו, כמו גם לבטל כמעט לחלוטין את כלל התהליכים המיותרים בלוגיסטיקה המובנית של מוצרים מבוססי המים".
כך, למשל, הם החליטו למצוא דרך לשנע ולאחסן חלק ניכר מהמוצרים הנוזליים שאנחנו צורכים על בסיס יומיומי בצורה מוצקה וקומפקטית ללא צורך באריזה מזהמת. ב-2022 הקימו גטה, קרופיק ואדלר את קפסול מינימל בע"מ, סטארטאפ שגם הוא ממוקם בעמק בית שאן. הרעיון המרכזי שלהם הוא שבמקום שנקנה בקבוקי פלסטיק – שמלאים בשמפו, במרכך, בסבון גוף וכדומה – נוכל לקנות קפסולות קטנות שמכילות ריכוז של כל החומרים הפעילים של המוצר. כדי להשתמש במוצר, פשוט נכניס את הקפסולה לבקבוק רב-פעמי, נוסיף מים מהברז, והקפסולה תתמוסס ותיצור את המוצר הרצוי. "היתרון של המוצר שלנו, בשונה מסבון מוצק, הוא שבסוף זה הופך למוצר נוזלי כי זה מה שהצרכנים אוהבים. 95 אחוז מהאנשים אוהבים סבון נוזלי, ואנחנו מפתחים טכנולוגיה שמתאימה למה שזיהינו כצורך אמיתי של השוק", אומרת גטה.
אחד היתרונות בשימוש בקפסולות הוא הפחתת פסולת הפלסטיק – מכיוון שניתן להשתמש באותו הבקבוק בשימוש חוזר במקום בשימוש חד-פעמי. יתרון נוסף ומשמעותי הוא הפחתת שינוע מים – מוצרים רבים מכילים כמות גדולה של מים. על ידי השימוש בקפסולות נחסך הצורך לשנע כמויות גדולות של מים, מה שתורם להפחתת פליטות הפחמן הדו-חמצני.
נשמע מעולה? כן, אבל לא פשוט. מסתבר שייצור קפסולה שמחליפה את תהליך הייצור במפעלים הוא אתגר לא פשוט. "ראינו שאם 'זורקים' את כל החומרים הפעילים לתוך בקבוק אז לא מקבלים את התוצאות הרצויות. החומרים לא מצליחים להתמוסס כמו שצריך, ולא מגיעים למוצר יציב עם כל התכונות הנדרשות. ניסינו לחשוב ולהבין איך ניתן לייצר קפסולה אחת שיודעת לדמות תהליכים סדורים ומורכבים עם השמתה עם מים", מסבירה גטה. "לאחר חיפוש ומחקר מצאנו את השיטות המתאימות. אחרי שבנינו את המבנה הכימו-מכני של קפסולה שעובדת בתנאי מעבדה, שאלנו את עצמנו – איך אנחנו הולכים לייצר את הקפסולה הזו בכמויות גדולות? ואז הגענו לעולם ההדפסות", היא אומרת.

יעל גטה, מהנדסת ביוטכנולוגיה, מייסדת שותפה ומנכ"לית של קפסול מינימל. התמונה באדיבות קפסול מינימל
להדפיס קפסולה של משחת שיניים
בתהליך הפיתוח של קפסול מינימל גילה הצוות שהטכנולוגיה שהם זקוקים לה לא קיימת עדיין. "היה צריך לפתח את ההדפסה התלת-ממדית של האבקות כך שתצליח לייצר את המבנה המיוחד של הקפסולה וגילינו שלא קיים דבר כזה, שאין בעולם אפשרות להדפיס באמצעות אבקות של חומרים פעילים שלכל אחד יש תכונות שונות, במבנה סדור וקבוע מראש", אומרת גטה. "לקפסול מינימל יש טכנולוגיה להדפסת תלת-ממד באבקות דחוסות באמצעות תבניות דינמיות", אומרת ד"ר איסבל אפריאט, מהנדסת כימיה ודוקטור בהנדסת חומרים, יועצת של החברה למוצרים בתחום הקוסמטיקה. "כאשר הקפסולה באה במגע עם מים, התהליכים הכימיים מתחילים ושחרור המרכיבים קורה ברצף – שלב אחרי שלב, שכבה אחרי שכבה לפי העיצוב של הקפסולה", היא מסבירה. "הטכנולוגיה נמצאת בשלבים מתקדמים מאוד, והחברה היום עומדת לפני שלב האפ-סקיילינג, של ייצור המוני. התהליך עבר את כל השלבים של בדיקות טרום הייצור, ומספר רב של אנשים כבר עשו שימוש במוצר בהצלחה", מספרת אפריאט.
הדפסת תלת-ממד לרוב משמשת לייצור מוצרים שדורשים רמות דיוק גבוהות ביותר, כמו בעולמות הרפואה, הביטחון והרכב. בהדפסה כזו ניתן לייצר אובייקטים שמותאמים אישית או שספציפיים לצורך מסוים. "בארץ יש הרבה חברות שמתעסקות בפיתוח של הדפסת פולימרים, מתכות וקרמיקות", אומר ד"ר ולדימיר פופוב, מנהל מרכז הדפסה בפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב. "אפשר להגיד שישראל מקדמת את הטכנולוגיות האלה בעולם. ישנה השקעה בתחום הפיתוח, אך קיים פער מבחינת השימוש", הוא מסביר. כמה מהחברות הגדולות בתחום הקוסמטיקה כמו לוריאל ו-P&G כבר משקיעות במהלכים חדשניים בעולם ההדפסות. הטכנולוגיה הזאת מאפשרת להם לייצר תכשירים קוסמטיים מותאמים אישית, להוריד עלויות ייצור ולספק ללקוחות מוצרים עם התאמה מדויקת יותר לצרכים האישיים של כל אחד ואחת.
צעד לקראת כלכלה מעגלית
במהלך השנתיים האחרונות גייסה קפסול מינימל כספים ממשקיעים שונים כמו קרן ההשקעות i4VALLEY, וזכתה במענקים של מיליוני שקלים מרשות החדשנות. החברה צפויה בשבועות הקרובים להשלים את הקמת המפעל הראשון שלה שמבוסס על הטכנולוגיות. המפעל ממוקם בקיבוץ מעוז חיים בעמק בית שאן והוא מתוכנן לכושר ייצור של מיליוני מוצרים בשנה. במקביל מתקיימים מגעים עסקיים עם גופים מסחריים מובילים לטובת שיתופי פעולה והשקת המוצרים כבר במהלך השנה הקרובה תחת מותגים קיימים. הטכנולוגיות שפותחו על ידי החברה יכולות לשמש בתעשיות ובענפים רבים שעוסקים במוצרים מבוססי מים, לרבות מוצרי טיפוח וקוסמטיקה, חומרי ניקוי, צבעים, אגרוכימיה, פארמה ועוד. בשלב הראשון פיתחה החברה קפסולות לסבוני גוף, ידיים, פנים ושמפו, ובקרוב היא תחל בייצורן. לאחר מכן החברה תתקדם לפיתוח ולייצור של מוצרי טיפוח נוספים כמו מרככי שיער, משחות שיניים, דיאודורנטים, תחליבים וקרמים. בשלב השלישי החברה מתעתדת לפתח מוצרים בתחום חומרי הניקוי לבית כמו סבוני כלים, מרככי כביסה, חומרי ניקוי רצפות, ניקוי כלים סניטרים ועוד.
כחלק מהמאבק העולמי בזיהום פלסטיק פורסם ב-2023 דוח של האו"ם שנקרא "סוגרים את הברז: איך העולם יכול לשים קץ לזיהום הפלסטיק וליצור כלכלה מעגלית". הדו"ח קורא לשינוי מערכתי דרך צמצום שימוש בפלסטיק מיותר, עיצוב מחדש של מוצרים ואריזות ומעבר לשוק שמבוסס על כלכלה מעגלית. אחת הדרכים המוצעות בדו"ח היא עיצוב חדש למוצרים מוכרים ומעבר ממוצרים נוזליים למוצרים יבשים שמפחיתים אריזה ומשקל. חברת קפסול מינימל מייצגת צעד משמעותי לקראת עתיד בר-קיימא, ותאפשר לכל אחד ואחת מאיתנו לקחת חלק פעיל בשמירה על הסביבה.
בסבב האחרון של גיוס המונים שהסתיים לאחרונה הם הצליחו לגייס יותר ממאה אחוז. "אנחנו רוצים לגייס יותר, לבנות קהילה ואקו-סיסטם כמה שיותר גדולים. אנחנו רואים שיש השפעה ועניין, ולכולם יש אינטרס אחד שהסיפור הזה יצליח", מסכמת גטה.