דגים לראש השנה, בלי לפגוע בים

בריאות ומזון |
בינה מלאכותית מסייעת להפוך את חוות הדגים לאפקטיביות יותר, סביבתיות יותר ורווחיות יותר – וגם מצמצמת את התלות בדיג הרסני
חקלאות ימית. צילום: Unsplash

חקלאות ימית היא גידול נעשה בתנאים מלאכותיים במכלי מים על היבשה או בכלובים בים והוא חלופה לדיג לא מבוקר. צילום: Unsplash

בין אם זה חריימה או גפילטע פיש, על שולחנות חג רבים בראש השנה מוגשים דגים. אלא שעוד לפני שהם מגיעים לצלחת שלנו, גידול דגים עשוי להיות חלק מהפתרון לבעיית הביטחון התזונתי שהולכת ומתגברת בזמן שאוכלוסיית העולם גדלה. מאז שנות ה-60 ועד היום, הצריכה העולמית של מזון מהים עלתה בכ-128 אחוז והביקוש למזון טרי מהים עולה. בישראל, שבה מזון מן הים מגיע בעיקר מייבוא, חקלאות ימית חכמה עשויה לשנות את המשוואה: לחזק את הכלכלה המקומית, לשפר את איכות המזון ולבסס את ביטחון המזון.

ירוק יותר מהטבע

חקלאות ימית היא גידול מבוקר של דגים, של רכיכות ושל אצות. הגידול נעשה בתנאים מלאכותיים במכלי מים על היבשה או בכלובים בים והוא חלופה לדיג לא מבוקר שפוגע באוכלוסיות טבעיות ובמערכות אקולוגיות. כשליש ממקורות הדגה בעולם מוגדרים כ"מנוצלים יתר על המידה", כלומר קצב הדיג גבוה מהקצב הטבעי של התרבות הדגים. "החקלאות הימית יוצרת את המזון בצורה ייעודית ומאפשרת לגדל את הדגים בצפיפות גבוהה בלי לפגוע בבתי הגידול הטבעיים", מסביר ד"ר ויקטור קינה, חוקר במרכז המו"פ מדבר וים המלח, שמתמחה בטכנולוגיות חדשניות לחקלאות ימית. נוסף על כך, בחקלאות ימית ניתן לפקח על תנאי הגידול ולהפעיל רגולציה, "לעומת דייגים שקשה לפקח עליהם", הוא אומר. עם זאת, הענף מתמודד עם אתגרים מהותיים: מחלות שגורמות לתמותת הדגים ושמובילות להפסדים של כ-6 מיליארד דולר בשנה, עלויות האכלה שמגיעות עד ל-60 אחוז מההוצאות, פליטות רבות של גזי חממה כתוצאה מייצור המזון לדגים והאכלה עודפת שיוצרת זיהום במים.

כאן נכנסת לתמונה הבינה המלאכותית ומשנה את כללי המשחק: מצלמות ואלגוריתמים מנטרים את בריאות הדגים, חיישנים מודדים בזמן אמת פרמטרים כמו חמצן, טמפרטורה ומליחות, ומערכות חכמות מייעלות את האכלת הדגים. "אלה מאפשרים התאמה של התזמון ושל כמות המזון לדגים, ואז כמויות הפסולת, המזון העודף וטביעת הרגל הפחמנית מצטמצמים", מסביר קינה. בעבר היו הדגימות ידניות ולא מייצגות. "במיכל גידול יש מיליוני ביצים שמתוכן בוקעים הדגיגים. נלקחת דגימה קטנה מאוד של 10 דגיגים בלבד. זה מדגם לא מייצג מספיק ומאוד לא יעיל מבחינת הזמן שזה דורש", הוא מסביר. "אני עוסק בפיתוח של כלים מבוססי בינה מלאכותית שמנתחים ומספקים נתונים כמותיים ואובייקטיביים, ושמאפשרים מעבר מניטור ידני לאוטומציה עם מאגר ידע עצום שהוא מהימן יותר ותלוי פחות בניסיון אנושי". המשמעות: פחות בזבוז וזיהום הודות לחקלאות ימית שנהיית ירוקה יותר, רווחית יותר ומבוססת טכנולוגיה. המחקר של קינה עוסק בהעלאת אחוזי השרידות של הדגים. "במחזור גידול מוצלח, מתוך מיליון ביצים במיכל נשארים עם 300 אלף", הוא מסביר.

סירות דייג. צילום: Unsplash

במשך שנים הממשלה פעלה לפתיחת השוק לייבוא דגים במקום להשקיע ביכולות ייצור מקומיות. צילום: unsplash

חקלאות ימית בישראל

על פי סקירה שפורסמה לאחרונה, עשר חברות טכנולוגיה מובילות בעולם בתחום גייסו כ-282 מיליון דולר לפיתוח מוצרים מבוססי AI לחוות דגים. בישראל פורסמו תוכניות לשילוב בינה מלאכותית בחקלאות ביבשה ופורסם מסמך שעוסק בקידום החקלאות הימית. "בעולם כבר מטמיעים את השימוש בבינה המלאכותית בגידולי שרימפס וסלמון. אצלנו השימוש בבינה מלאכותית עדיין בשלב הפיילוט". עם זאת, לדעתו הפיתוח הישראלי יכול לפרוץ דרך. "במיוחד בלרוות (דגיגים לאחר שלב הבקיעה, נ"ג) יש לנו הזדמנות להוביל בעולם ולא להישאר מאחור".

"במשך שנים הממשלה פעלה לפתיחת השוק לייבוא דגים במקום להשקיע ביכולות ייצור מקומיות", מסביר קינה. כיום ברור שאסור להישען רק על ייבוא. "אחד הלקחים מהמלחמה הוא שצריך יכולת לייצר מזון מקומי כדי להבטיח ביטחון תזונתי – גם אם זה דורש סבסוד", הוא מדגיש. חקלאות ימית יכולה להיות התשובה; היא דורשת פחות שטח מאשר חקלאות יבשתית, מאפשרת ייצור חלבון ביעילות גבוהה ומבוססת על משאב שיש לנו בשפע: הים. כשנוסיף לכך את יתרון החדשנות והטכנולוגיה שיש לנו בישראל – פיתוח מערכות AI מתקדמות ויזמות טכנולוגית – נוכל לספק מזון איכותי לכלל האזרחים ולהפוך למובילים עולמיים בייצוא מזון ימי ובטכנולוגיות חכמות לחקלאות ימית.



אולי יעניין אותך