דינוזאור סלולרי

טכנולוגיה וחדשנות |
מצאתם אבן משונה? חושבים שזה מאובן של יצור קדום? אין בעיה בכלל: אתר חדש יעזור לכם למצוא את שמו וללמוד על חייו
אמוניט מסוג Libycoceras. צילום: שירי רותם צפדיה
אמוניט מסוג Libycoceras. צילום: שירי רותם צפדיה

בישראל נפוצים מאוד מאובנים של חסרי חוליות, שרידים יפים ומסקרנים של תקופות קדומות באזורנו. המאובנים האלה לא רק יפים, הם אוצרים בתוכם מידע על הסביבה הטבעית בעבר הרחוק מאוד, על הרגלי החיים של היצורים שנכחדו ועל הגיל הגיאולוגי של הסלע שבתוכו הם שקעו.

האזור הטוב ביותר למצוא מאובן הוא הנגב. בעבר הרחוק זו הייתה קרקעיתו של אוקיינוס קדום בשם טטיס, ורוב המאובנים הנמצאים שם הם שרידים של בעלי חיים ימיים. בגלל אופיו המדברי של הנגב, המאופיין באקלים יבש ובמיעוט צמחייה, פני השטח חשופים. הגשם המועט שיורד באזור מייצר נֶגֶר (מים הזורמים על פני השטח) וסחף שמצטבר בנחלים ואינו נשטף. לכן, היצורים נותרו במקומם מיליוני שנים.

נניח שיצאתם לטייל ומצאתם מאובן, אבל איך תדעו איזה יצור אתם רואים אם אתם לא פליאונטולוגים מומחים? פשוט מאוד – השתמשו במגדיר המאובנים של ישראל הזמין ברשת ובכל סמארטפון גם בשטח.

במגדיר המאובנים יש מידע רב על סוגי המאובנים הנפוצים בישראל. הוא מבוסס על ספרו של ד"ר זאב לוי "המדריך להכרת המאובנים הגדולים" ומתעדכן באופן תדיר. מי שאחראי על המיזם הוא מרכז מדע ים המלח והערבה בשיתוף עם המכון הגאולוגי והאוניברסיטה העברית בירושלים.

מאובנים עתיקים נשמרים היטב באדמת המדבר היבשה. בתמונה: strombus, צילום עמרי רובין
מאובנים עתיקים נשמרים היטב באדמת המדבר היבשה. בתמונה: strombus, צילום עמרי רובין

המדריך מאפשר חיפוש מידע לפי צורתו החיצונית של המאובן, או לפי סוגו ושמו לבעלי ידע מקדים. לאחר שאיתרתם את המאובן שבידיכם תוכלו לצפות בתעודת הזהות השלמה שלו: כיצד הוא נראה בעבר, היכן הוא נפוץ ומה הוא אכל, ואפילו לקבל מידע על מאובנים דומים נוספים.

מה קורה אם מצאתם מאובן שאינו נמצא במדריך? אתם מוזמנים להכות את המומחה ולקבל זיהוי מדויק מהמדריך ישר אל תיבת הדוא"ל שלכם. שרית אשכנזי-פוליבודה, חוקרת במרכז מדע ים המלח והערבה שבמימון משרד המדע ואחת ממקימי האתר, מספרת על תגלית נדירה ומפתיעה ביותר שנמצאה באזור הערבה לפני כשנה והכילה חלקים מחוליות של זוחל דמוי דינוזאור ימי. הממצא פורסם במאמר בכתב העת Netherlands Journal of Geosciences במרס 2015.

מה שנחמד זו העובדה שהשיטוט במדריך לא חייב להסתכם בטיול של שבת בבוקר כי התמונות שבו מרהיבות והממשק ידידותי למשתמש. שווה לעקוב מדי פעם אחר התווספות סוגי מאובנים חדשים ולגלות עוד יצור מרתק שחי פה פעם.

חשוב מאוד! כל המאובנים הם ערכי טבע מוגנים. אסור לפגוע בהם ויש איסור חמור על איסופם והוצאתם ממקום משכנם. כל זה נכון גם מחוץ לשמורות הטבע



אולי יעניין אותך