ההיפך מתשליך

פסולת ומיחזור | ים וחופים
יוזמה חדשה קוראת לנו להסתכל אחרת על טקס ה"תשליך" המסורתי – ולהצטרף לצוותים שמנקים את הים מ"חטאי" הפסולת שהשלכנו לתוכו. הכירו את התשליך ההפוך

לפני כמה שנים לימדתי באוניברסיטה קטנה בפלורידה מספר סטודנטים על ה"תשליך". סיפרתי להם על הטקס הסמלי שמתבצע בראש השנה, שבו אנחנו "משליכים את חטאינו" על ידי זריקת לחם לתוך מקור מים, ושנועד כדי שנוכל להתחיל את השנה החדשה בלב טהור. לקראת סיום השיעור, אחד התלמידים שאל אותי: "הרב, יש יותר מדי 'חטאים' אנושיים במים, למה שלא נוציא חלק מהם במקום?"

הדבר הוביל לשיחה על מצוות "בל תשחית'" – האיסור שקיים בתורה על יצירת פסולת והרס מיותרים, ועל מיליוני הטונות של אשפה ופלסטיק שמושלכים לים מדי שנה. הסטודנטים לימדו אותי שבכל דקה נקנים בעולם מיליון בקבוקי פלסטיק, שרובם מגיעים בסופו של דבר  להטמנה במזבלה או מושלכים בסביבה, מגיעים אל הים ומזהמים אותו. הם לימדו אותי שבארצות הברית לבדה, נזרקים בשנה כ-35 מיליארד בקבוקי פלסטיק – וכמות הפלסטיק הכוללת שנזרקת מספיקה כדי להקיף את כדור הארץ ארבע פעמים!

על פי דו"ח של הפורום הכלכלי העולמי מ-2016, עד 2050 משקל הפלסטיק שבאוקיינוסים עלול לעלות על משקל הדגים שבהם. ב-2018 בלבד נרכשו ברחבי העולם לא פחות מ-481.6 מיליארד בקבוקי פלסטיק. אם כל הבקבוקים האלה היו נערמים יחד, ההר האדיר שהיה נוצר היה גבוה משמעותית מבניין הבורג' ח'ליפה שבדובאי – המבנה הגבוה ביותר בעולם.

הראיות מדהימות. בני אדם מציפים את האוקיינוסים בפלסטיק ובמזהמים, והורסים אותם. הסיפור פשוט מאוד: אנחנו חיים על כוכב שכ-71 אחוז משטחו מכוסה במים. אם האוקיינוס מת – כולנו מתים.

אני מציג גישה שונה למשבר שניצב בפני הסביבה הימית. בואו ונסתכל על מה שהאנושות עשתה לסביבות הימיות, לא מנקודת המבט של המדע – אלא מנקודת המבט שלנו כיהודים.

להסיר חטאים אנושיים מהים

הדיון שקיימתי עם הסטודנטים נתן לי רעיון חדשני מאוד: "תשליך הפוך". במקום לזרוק את חטאינו למים, החליטו תלמידיי להסיר מהים חטאים אנושיים. 5 סטודנטים ניקו את החוף שסמוך לקמפוס שלהם, ואספו ממנו כמעט 35 קילוגרם של פסולת. הם לא עשו זאת כי המדע אמר להם שיש יותר מדי פלסטיק באוקיינוס. הם לא עשו זאת כי פעילי סביבה אומרים שזיהום מזיק לטבע. הם עשו זאת כי הם הכירו בכך שהמסורת שלנו דורשת זאת מהם. מצוות "בל תשחית" היא חשובה, והסטודנטים ראו את האשפה והפלסטיק כהפרה בוטה שלה. הם ראו את כל מוצרי הפלסטיק החד-פעמיים שהיו על החוף כפסולת מזיקה. הם ראו את כל האשפה סביב הצמחייה הימית כהרס מיותר. הם שמעו את קריאתה של המסורת שלנו, והיא הובילה אותם למים.

במקום לזרוק את חטאינו למים, החליטו תלמידיי להסיר מהים חטאים אנושיים. מתוך פעילות "תשליך הפוך", צילום: Tiffany Duong

אני אתנוצנטרי באופן לא-מתנצל. אני מאמין שכאשר יהודים מתערבים בנושא כלשהו, מתרחש שינוי מהותי. אבל אנחנו לא מעורבים, באופן קולקטיבי, במאמצים להגן ולשקם את הסביבה הימית. יש לנו כל כך הרבה מה לעשות כדי להבטיח את עתידו של העם היהודי, עד שנראה לפעמים שפשוט אין לנו זמן ואנרגיה להילחם למען הסביבה. ובכן, הגיע הזמן לפקוח את עינינו ולהסתכל מעבר לעצמנו. אם לא נילחם כדי להבטיח את עתיד כוכב הלכת שלנו לא יהיה עתיד לאף אחד מאיתנו, בין אם הוא יהודי או אחר."תיקון הים" הוא הארגון הסביבתי היחיד בעולם שמתמקד אך ורק בסביבה הימית דרך הפריזמה של המסורת היהודית. משימתנו ברורה: לחלוק את נפלאות הרוחניות של הים מנקודת מבט יהודית, להעלות את המודעות לפעולה בקהילה היהודית ולעודד אותה להתמודד עם האיומים הרבים שניצבים בפני הסביבה הימית.

כצעד ראשון וכנקודת התחלה פשוטה, המשכנו את המסורת של "תשליך הפוך", והתוכנית גדלה במידה ניכרת מעבר ל-5 הסטודנטים המקוריים. השנה נרשמו עד כה לפעילות 115 צוותים מ-16 מדינות, ומצטרפים חדשים נוספים מדי יום.

ארגון תיקון הים, ונועם בדין, מנהל עמותת "ים המלח בהתחדשות", שמרכז את התוכנית בישראל, מזמינים את הציבור הישראלי להצטרף לקהילות יהודיות ברחבי העולם, ולקחת חלק ב"תשליך הפוך" השנתי שלנו, שייערך ב-12 בספטמבר. לקבלת מידע נוסף, הרשמה לניקוי חופים והובלת צוות לחצו כאן.

הרב אד רוזנטל הוא מנכ"ל בתי הלל של חוף השמש של פלורידה במפרץ טמפה, ומייסד ארגון תיקון הים.



אולי יעניין אותך