כל כלב ביג'י יומו? האנשים שמהססים לחסן את כלביהם

בריאות ומזון | חי וצומח
מחקר חדש חושף שכמחצית מהאמריקאים חוששים לחסן את הכלבים שלהם, ובכך מסתכנים בהפצת כלבת ומחלות אחרות שעלולות לפגוע בבעל החיים – ובבני אדם. ומה המצב בישראל?

בין הגיבורים הלא-צפויים של המלחמה, עלו לכותרות גם אלה שהולכים על ארבע – הכלבים הלוחמים של יחידת עוקץ. וגם אצלנו בבית, לא פעם הכלבים שלנו שומרים עלינו ועל מה ששלנו במסירות. עם זאת, לשם כך גם אנחנו צריכים לשמור עליהם – ויש שמהססים לעשות זאת.

במחקר חדש שנערך בארצות הברית ושהתפרסם לאחרונה בכתב העת Vaccine נמצא שכמחצית מבעלי הכלבים במדינה מהססים לחסן את כלביהם מפני כלבת ומחלות אחרות, וחלקם אף סבורים שחיסונים אלה מזיקים או לא יעילים – זאת על אף העדויות הרבות-מספור לבטיחותם וחשיבותם הקריטית לבריאות הכלב והאדם.

במסגרת המחקר נערך במהלך מרץ-אפריל 2023 סקר שבו השתתפו 2,200 בעלי ובעלות כלבים מאוכלוסיות מגוונות בארה"ב. המשתתפים נשאלו על תפיסותיהם בנוגע לחיסוני כלבים.

על פי ממצאי המחקר, 52 אחוז מהנשאלים במחקר הביעו היסוס בכל הנוגע לחיסון הכלבים שלהם. מתוכם, קרוב ל-40 אחוז מהנשאלים הודו שהם מאמינים שחיסונים לכלבים הם לא בטוחים. עוד נמצא שמעל 20 אחוז מאמינים שהחיסונים לא יעילים, וש-30 אחוזים מחשיבים אותם כבלתי הכרחיים מבחינה רפואית. מעבר לכך, כ-37 אחוז מהנשאלים מאמינים שהחיסונים עלולים לגרום לאוטיזם בקרב הכלבים שלהם – אמונה שגויה שהופרכה פעמים רבות, גם בהקשר של חיסוני בני אדם (ושמקורה במחקרו של אנדרו ויקפילד מ-1998 – שהוכח שתוצאותיו זויפו, שהחוקרים שביצעו אותו קיבלו שוחד ושלמובילו היה בו אינטרס כלכלי ברור. מחקר מזויף זה גרם לאורך השנים לנזק עצום). דעה שלילית על חיסון כלבים קושרה במחקר גם להתנגדות לחיוב בעלי כלבים לחסנם נגד כלבת.

dog, pet, human
על פי ממצאי המחקר, 52 אחוז מהנשאלים במחקר הביעו היסוס בכל הנוגע לחיסון הכלבים שלהם. Photo by Hansuan_Fabregas on Pixabay

בנוסף, החוקרים מבהירים שלהיסוס בקשר לחיסון הכלבים יש קשר גם לגישות שליליות כלפי חיסון בני אדם, ושמי שחוששים להתחסן בעצמם – עלולים להסס גם לפני חיסון חיות המחמד שלהם.

חיסון בטוח לחלוטין

חשוב לציין שהחיסונים שניתנים כיום בשגרה לכלבים ולחיות מחמד אחרות הם בטוחים לחלוטין. "אנחנו לא נתקלים בתופעות לוואי בעייתיות או מסוכנות כתוצאה מחיסונים", מבהיר ד"ר רפי קישון, בעל מרפאה וטרינרית ברמת אביב ומרצה. "אני מסביר תמיד שאחרי חיסון בעל החיים ירגיש לא טוב, יכול להיות שתוך חצי שעה הוא יתחיל לרעוד ויפתח חום. זה חיובי, וזו לא תופעת לוואי – זה החיסון, זה סימן שהגוף קולט אותו".

מעבר לכך, בדומה למצב כמעט בכל מדינות ארה"ב ובמדינות רבות בעולם, אי-מתן חיסון נגד כלבת מהווה עבירה על החוק הישראלי. "כל כלב מגיל 3 חודשים חייב בחיסון כלבת בכל שנה – כך שאין פה אפילו מקום לשיקול דעת", מבהיר קישון. "כלומר, החיסון לא מגן רק מפני מחלת הכלבת, אלא גם מפני איום הקנסות שהבירוקרטים מפילים עלינו – ואני לא יודע מי מהם מסוכן יותר", הוא מתלוצץ.

אך גם אם הדבר לא היה מחויב על פי חוק, לחיסון נגד כלבת חשיבות רבה מאוד עקב מסוכנותה הגבוהה של המחלה. "הכלבת היא אחת המחלות הנגיפיות הבודדות בעולם עם 100 אחוז תמותה", אומר קישון. "אי אפשר להירפא ממחלת הכלבת. כל אדם שנדבק בכלבת – ימות".

מדי שנה מתים ברחבי העולם כ-59 אלף איש ממחלת הכלבת, כ-40 אחוז מהם ילדים בני פחות מ-15 מאסיה ומאפריקה. המחלה מועברת בנשיכה, כשלא פחות מ-99 אחוז ממקרי התחלואה בבני אדם נגרמים כתוצאה ממגע עם כלב נגוע, והשאר ממגע עם בעל חיים נגוע אחר (כמו תנים, שועלים ויונקים אחרים).

על פי רוב, הכלבים כמעט שלא מרגישים את הדקירה של חיסון הכלבת. גם בהיבט הכלכלי, במרפאות וטרינריות רבות בישראל החיסון עצמו ניתן בחינם, והתשלום היחידי הוא האגרה על הרישיון השנתי – שעלותה לבעל חיים מסורס או מעוקר עומדת על עשרות בודדות של שקלים.

two white and brown dogs
על פי רוב, הכלבים כמעט שלא מרגישים את הדקירה של חיסון הכלבת. Photo by Camilo Fierro on Unsplash

לשמחתנו, קישון מספר שתופעת ההיסוס והרתיעה מהחיסונים שנמצאה במחקר האמריקאי משמעותית הרבה פחות בישראל. "בקרב לקוחותיי אני לא רואה את זה כתופעה כללית", הוא אומר. גם מצב הכלבת בישראל חיובי מאוד בהשוואה למצב במדינות אחרות (בעיקר מתפתחות). "למזלנו, בזכות הפעולות הנמרצות של משרד החקלאות ושל הרשויות המקומיות, המחלה קיימת רק בצורה מבודדת מאוד בפריפריה – בגולן ובבקעת הירדן, ובעיקר בחיות בר – שועלים, זאבים ותנים, שעלולים להדביק פרות ועגלים שרועים". עם זאת, לדבריו, כל יונק יכול להעביר את המחלה – והיא עלולה להגיע בסופו של דבר גם לכלבי בית. "אין מה להסס ולחשוב – זה גם החוק, וזו גם מחלה מסוכנת מאוד", הוא אומר.

"רפואה טבעית" במיטבה

כמובן, חיסון הכלבת הוא לא היחיד שחשוב לתת לכלבים. "החיסון המשושה הוא החיסון השנתי לכלבים, שמכסה בעצם את כל המחלות העיקריות", מסביר קישון. מעבר להגנה על בריאות הכלב, חיסון זה מגן גם מפני מחלת העכברת – שעלולה לעבור גם לאדם ולפגוע קשות בכליות.

חיסון קריטי נוסף לכלבים הוא זה שמגן מפני מחלת השעלת. "זו מחלה מדבקת מאוד שנגרמת על ידי נגיף – שמתלווה אליו גם חיידק", אומר קישון. "מדובר במחלה קשה של דרכי הנשימה, שכוללת שיעולים שנשמעים כמו חנק – אנשים נבהלים מאוד, ובטוחים שנתקע בגרונו של הכלב מסמר חלוד. יש נגדה חיסון יעיל מאוד, שגם ניתן בטפטוף לאף ולא בזריקה".

ומה עם חתולים? כיונקים, גם הם עלולים להידבק בכלבת – והדבר אירע גם בישראל. החיסון נגד כלבת מומלץ לחתולים – אך רק לכאלה שיוצאים מן הבית, ושעלולים לפגוש בבעלי חיים נגועים. כך או כך, את כל החתולים חשוב לחסן בחיסוני שגרה. "החיסון המקביל למשושה אצל חתולים הוא החיסון המרובע. חשוב לתת אותו גם לחתול שלא יוצא מהבית, כיוון שהבעלים יכולים לגרור את הנגיפים פנימה איתם".

"החיסון הוא רפואה טבעית במיטבה", אומר קישון. "למעשה, אנחנו מזריקים לגוף חומר טבעי – נגיף, חיידק או חלקים מהם – והדבר גורם לפעולה הטבעית המופלאה של בניית ויצירת נוגדנים, שיוצרים את התגובה החיסונית של הגוף ומעניקים עמידות לתקופה של שנים ארוכות. לא מדובר בפעולה רפואית מסובכת – בזריקונת קטנה שלא באמת מפריעה לכלב בכלל אנחנו מונעים צרות גדולות, יקרות ומסוכנות מאוד", הוא מסכם.



אולי יעניין אותך