זיהום לוהט מכיוון מערב


 

מדינת קליפורניה שבארצות הברית נחשבת למובילה עולמית בכל הנוגע למדיניות סביבתית. המדינה יזמה חוק למניעת שינוי אקלים, מקדמת סחר ומיסוי של פליטות פחמן, מקדמת בניה של כמה מהמתקנים הגדולים בעולם להפקת אנרגיה סולארית, ובאופן כללי נמצאת בחזית העשייה הסביבתית.

למרות כל זאת, מחקרים חדשים מראים שדווקא קליפורניה מכבידה על הסביבה באופן משמעותי ובלתי צפוי. שינוי האקלים מורגש היטב בקליפורניה בעשור האחרון ומביא לשנים ארוכות של בצורות, טמפרטורות גבוהות, מחסור במים ושרפות. השרפות, שהפכו לתופעה שנתית שגרתית, גורמות לפליטת מזהמים בכמות עצומה. פליטת הפחמן הדו-חמצני (פד"ח) שלהן שווה ערך לכל פליטות הפחמן של כלכלת מדינת ורמונט בארה"ב (8 מיליון טון), או לשישית מפליטות הפחמן של כלכלת ישראל. בנוסף, השרפות פולטות חלקיקים נשימים עדינים (PM – particular matter), שמסוכנים לבריאות גם בישובים המרוחקים עשרות קילומטרים מהשרפות. כך, למשל, ערים כמו לוס אנג'לס וסאן דייגו סבלו מרמות זיהום דומות לאלו של בייג'ין, בשל שרפות.

שריפה בעיר סנטה קלריטה, קליפורניה. תצלום: Erick Pleitez.flickr
שריפה בעיר סנטה קלריטה, קליפורניה. תצלום: Erick Pleitez.flickr

בנוסף, מתברר שחצי מכלל העלויות של נזקי שרפות וטיפול בהן במערב ארה"ב, מקורן בקליפורניה, זאת בשל שילוב של גורמים שונים: קליפורניה היא המדינה המאוכלסת ביותר בארה"ב, עם הכי הרבה תשתיות ובתים שיכולים להיפגע; היא מדינה גדולה עם אקלים ים-תיכוני יבש למחצה בחלקים ניכרים ממנה; יש בה יערות ושטחי בר נרחבים; וכאמור, שינוי האקלים גרם לה להפוך יבשה עוד יותר. כאשר משלבים את כל הגורמים האלה יחד, מגיעים לעלויות הגבוהות של נזקי השרפות. עלויות גבוהות גורמות גם לנזק עקיף גבוה יותר לסביבה, מעבר לנזקי השרפות המיידים (תיקון יותר נזקים, משמעו שימוש ביותר משאבים מתכלים, ופליטת יותר מזהמים).

נטיעת יערות נתפסת כבר זמן רב כדרך הכמעט יחידה שלנו כיום לסלק את גז החממה פד”ח מהאטמוספרה כדי לבלום את שינוי האקלים – זאת על ידי קיבועו בעזרת צמחים לחומר אורגני. לאור מציאות הבצורות והשרפות החדשה, קיבוע פחמן באמצעות יערות באזורים יבשים למחצה בעלי אקלים ים-תיכוני כמו קליפורניה, הופך לפתרון שנוי במחלוקת. כיום, יערות קליפורניה מאבדים יותר פחמן מאשר הם מקבעים. במצב כזה, האם נכון בכלל לנטוע יערות כאשר יש סבירות גבוהה שאלה יפלטו את כל הפחמן שאצרו בשרפה הבאה?

מה אנו יכולים ללמוד על כך בישראל? בישראל תנאים דומים לתנאים בקליפורניה: האקלים הים-תיכוני יבש למחצה; גם אנו חווים עלייה בטמפרטורות והתקצרות של עונת הגשמים; גם אצלנו יש ריבוי שרפות; חסרון נוסף אצלנו היא מציאות של הצתות על רקע לאומני שמגבירה את הסכנות לשרפה עוד יותר. עם זאת, כאן היערות יותר קטנים ויש פחות מה לשרוף. כדי לבדוק האם היערות שלנו גם כן פולטים יותר פחמן מאשר קולטים יש צורך במחקר מקומי נוסף.

 

לקריאת המחקרים המקוריים לחצו כאן וכאן.

 

 



אולי יעניין אותך