צ׳ק-אין לחופשה, צ׳ק-אאוט לסביבה

כלכלה וצרכנות |
חזרתם מהחופשה של הקיץ? חשבתן שהמחיר מטורף? חכו שתשמעו מה המחיר הסביבתי שכולנו משלמים
נוסעים עם מזוודות. צילום: Pixabay

טיסות נחשבות למזהמות במיוחד: הן פולטות גזי חממה בגובה רב, ומסעות בין-יבשתיים משאירים אחריהם כמות פחמן דו-חמצני אדירה. צילום: Pixabay

כולנו אוהבים לצאת לחופשה – לברוח מהשגרה, להירגע מול הנוף, להתפנק במלון, לטעום אוכל מקומי ולחזור עם תמונות של הילדים במגלשות המים. אבל כמה מאיתנו עוצרים לחשוב על ההשפעה הסביבתית של שבירת השגרה הזאת? תעשיית התיירות, כפי שהיא פועלת כיום, החל מהטיסה ועד לסדין הנקי בחדר, עולה לא רק כסף – אלא גם משאבים סביבתיים אדירים. מטוסים, מלונות ומסעדות – שלושת המרכיבים העיקריים של חופשה מודרנית – צורכים כמויות עצומות של אנרגיה, מים, מזון ומשאבי טבע. נזק זה מתחבר למשבר האקלים שכבר מזמן אינו עניין של מדענים בלבד, אלא מציאות שמשפיעה על כולנו.

הרסתם לבד?

בין אם זו טיסה לאירופה, נסיעה של שעתיים ברכב לצימר בצפון או של מונית מהמלון לחוף, כמעט כל חופשה מערבת שימוש בתחבורה, וזה לא נגמר בהגעה ליעד. גם במהלך החופשה עצמה, השימוש בכלי רכב פרטי או בתחבורה ציבורית ממונעת נפוץ מאוד.

מה הבעיה? נסיעות וטיסות הן תורם עיקרי לפליטות המזהמות את האוויר ומשפיעות על ההתחממות הגלובלית. טיסות נחשבות למזהמות במיוחד: הן פולטות גזי חממה בגובה רב, ומסעות בין-יבשתיים משאירים אחריהם כמות פחמן דו-חמצני אדירה. גם רכב שכור או מונית, במיוחד אם הם פועלים על דלק רגיל או סולר, מוסיפים נדבך משמעותי לטביעת הרגל הסביבתית של החופשה.

אז מה עושים? התחילו עוד בבית: העדיפו הגעה לשדה התעופה ברכבת – היא זולה יותר וגם מגיעה כמעט עד הטרמינל, קרוב יותר מהמיקום שבו תרדו מהמונית. גם עבור הילדים זו תהיה חוויה כייפית יותר מנסיעה במונית. ביעד עצמו, השתדלו לבחור בתחבורה ציבורית על פני מוניות ורכבים שכורים. מעבר להשפעה הסביבתית, זה גם יעזור לכם להכיר ולפגוש מקרוב יותר את המקום, את האנשים ואת התרבות המקומית.

בדרך לחופשה המשפחתית. צילום באדיבות ד"ר גל חגית קרסו רומנו

העדיפו הגעה לשדה התעופה ברכבת – היא זולה יותר וגם מגיעה כמעט עד הטרמינל, קרוב יותר מהמיקום שבו תרדו מהמונית. צילום באדיבות ד"ר גל חגית קרסו רומנו

חדר במלון עם מבט לסביבה

מלונות הם אולי סמל הנופש, אבל מאחורי המצעים הלבנים והבריכה הצוננת מסתתרת מערכת משומנת שצורכת המון אנרגיה. מזגנים, תאורה, מעליות, כביסות יומיות, בריכות, גינות, חדרי כושר – כל אלה פועלים כל הזמן ודורשים חשמל ומים בכמויות אדירות. במלונות יוקרתיים, המצב קיצוני אפילו יותר. תייר אחד יכול לצרוך ביום פי 10 עד 15 יותר מים מאשר תושב מקומי, במיוחד במדינות עניות שבהן המשאבים מוגבלים ממילא. בעוד המקומיים שומרים על כל טיפה, התיירים שוחים בבריכה, מתקלחים פעמיים ביום ונהנים ממרחבים ירוקים שדורשים השקיה שוטפת.

מה עושים בנידון מנהלי בתי המלון? לא הרבה. מחקר חדש שפורסם ב־International Journal of Hospitality Management  מצא שרק 17 אחוז מהחברות שמנהלות בתי מלון בארצות הברית מעניקות תמריצים למנהלי המלון על ביצועים סביבתיים. לעומת זאת, 96 אחוז מהן מתמרצות על הכנסות ו-91 אחוז על שביעות רצון האורחים. החדשות הטובות הן שלנו, כלקוחות, יש המון השפעה. אם בתום החופשה נתייחס בסקר שביעות הרצון לבקבוקוני השמפו, למגבות או לכל התנהלות אחרת הקשורה בקיימות, נוכל לגרום לבתי המלון להפוך ירוקים יותר. זה בידיים שלנו.

גם במהלך החופשה יש לנו מה לעשות. בקשו שירות ניקיון חדרים שלא מגיע מדי יום. כולנו יודעים שזה לגמרי אפשרי להשתמש באותם המגבות והמצעים במשך כמה ימים. קחו לבריכה מגבת אחת והשתמשו בה במשך כל השהות. למגדילי ראש – אפשר גם להביא מגבת מהבית. וכשאתם אורזים, הביאו את מוצרי הטואלטיקה שלכם (שמפו, סבון, קרם) במקום להשתמש באותם בקבוקונים קטנים שנזרקים אחרי שימוש אחד. התייחסו למשאבים שהמלון מציע, כאילו זה הבית שלכם: כבו את האור והמזגן כשאתם יוצאים מהחדר ואל תעשו מקלחות אינסופיות שמבזבזות המון מים.


מה יש לאכול?

אוכל הוא חלק בלתי נפרד מהחוויה התיירותית: מסעדות, בופה שופע בחדרי אוכל, שירות חדרים, מאפים טריים כל בוקר. עם זאת, תעשיית המזון היא אחת התעשיות הכי מזהמות שיש. הבעיה הגדולה ביותר היא בזבוז; במסעדות ובבתי מלון נזרקות כמויות אדירות של אוכל, עוד הרבה לפני שהוא נגע בצלחת של מישהו. מנות גדולות מדי, חוסר תיאום בין הזמנות ומדיניות שלא מאפשרת לשמור שאריות – כל אלה יוצרים הר של פסולת מזון.
וזה לא נגמר באשפה: כל פרי, ירק או סטייק שנזרקים דורשים מים, אדמה, חשמל ודלק כדי לגדול, להגיע ליעד ולהיות מוכנים להגשה. לדוגמה, בשר אדום ומוצרי חלב, שתי קבוצות מזון פופולריות במיוחד בקרב תיירים, אחראים לחלק גדול מהזיהום בתעשיית המזון. ואם חשבתם שלזרוק בננה או חצי מנה של פסטה זה לא נורא, אז חישבו שוב. מיליוני מנות שנזרקות בכל העולם, בכל יום, שוות ערך לעשרות מיליוני טונות של מזון מבוזבז, פליטות מזהמות ומיליארדי ליטרים של מים שירדו לטמיון.

החופשה הבאה שלכם יכולה להיות גם מהנה וגם אחראית. בשורת המחקר החדשה ברורה: בעלי בתי המלון ינקטו בגישה אחראית סביבתית אם נדע לדרוש, לשאול ולבחור. הנה הצעדים הפשוטים שאתן ואתם יכולים לעשות כדי להשפיע:

בתכנון החופשה:

  • העדיפו מלונות עם תקן סביבתי מוכר
  • חפשו אתרים שמפרסמים מדיניות ירוקה ושקופה
  • בחרו עסקים קטנים ותמכו בכלכלה מקומית

במלון:

  • אל תבקשו להחליף מגבות מדי יום
  • הביאו שמפו מהבית במקום להשתמש בבקבוקונים חד-פעמיים
  • כבו את המזגן והאור כשאתם יוצאים מהחדר
  • השתמשו בכוסות רב-פעמיות במידת האפשר

בתום החופשה:

כתבו ביקורת על המלון. ציינו ממה נהניתם וגם פרטו איך הם יכולים להשתפר מבחינה סביבתית. העולם יודה לכם.

ד"ר גל חגית קרסו רומנו היא ראש חטיבת קיימות בתל-חי – אוניברסיטה בהקמה ובוגרת תוכנית ממשק. הכתבה מבוססת על עבודה שכתבו הסטודנטיות יעל בר יעקב ושי כהן.



אולי יעניין אותך