קוראים לי דבורה ואני מכורה


 

לפני כעשור החלה להתפשט בעולם תסמונת התמוטטות המושבה (colony collapse disorder) בכוורות דבורים ברחבי העולם. תסמונת זו מתבטאת במוות המוני של דבורים וכוורות שלמות במספרים גדולים, שמסבים נזק גדול לייצור הדבש, לחקלאות (אין האבקה של גידולים חקלאיים), להאבקה גם בטבע. המחקרים המדעיים העדכניים מטילים את האשם בעיקר בקבוצה של חומרי הדברה ניאוניקוטינואידים (neonicotinoides), שפוגעים בתפקוד המוטורי, בזיכרון ריחות, ובהבאת אבקנים למאכל לכוורת. מנגד, מחקרים אחרים הראו השפעה מועטה אם בכלל של חומרים אלה על הדבורים. הניאוניקוטיאנדים הם נגזרות של מולקולת הניקוטין, שמיוצרת על ידי צמח הטבק לשם התגוננות מחרקים.

USGS Bee Inventory and Monitoring Lab.flickr
חומרי ההדברה נותנים לדבורים הרגשה טובה ומפעילים אצלן מנגנון התמכרות. צילום: USGS Bee Inventory and Monitoring Lab.flickr

האיחוד האירופי הקפיא את השימוש בחומרי הדברה מסוג זה לשנתיים, כדי לבחון האם באמת הם אחראיים לפגיעות בדבורים. הקפאת שימוש זו תסתיים בסוף 2015, או אז יהיה צורך להחליט מחדש על הנושא לאור המחקרים החדשים. בישראל, אגב, מותר השימוש בחומרי הדברה מקבוצת הניאוניקוטינואידים.

מחקר שדה גדול חדש בדק את השפעת אחד מחומרי ההדברה מקבוצה זו על מספר מינים של דבורים, ומצא שהשפעתו שונה על מינים שונים של דבורים. דווקא בדבורי דבש לא נרשמה פגיעה נראית לעין, אך נרשמה פגיעה משמעותית בשלושה מינים של דבורי בר. המשמעות היא שבנוסף להוכחת נזק מחומרי הדברה אלה על דבורי בר, לא ניתן תמיד להשליך מתוצאות ניסויים בדבורי דבש על דבורי בר וחרקים אחרים. מחקר זה בדק רק חומר הדברה אחד מאותה משפחת חומרי הדברה שנויים במחלוקת, לכן העובדה שדבורי הדבש לא נפגעו לא מצביעה כמובן על כך שחומרי ההדברה האחרים לא פוגעים בדבורי הדבש. כאמור, מחקרים קודמים הראו נזק משמעותי לדבורי דבש מסוגים אחרים של חומרי הדברה ניאוניקוטינואידים.

הדבורים העדיפו לאכול תמיסת סוכר שמכילה את חומרי ההדברה על פני תמיסת סוכר רגילה. נראה שחומרי ההדברה נותנים לדבורים הרגשה טובה ומפעילים אצלן מנגנון התמכרות – בדומה להתמכרות בני אדם לניקוטין שבסיגריות. המשמעות היא שייתכן שבשטח הדבורים מחפשות פרחים שמכילים את חומרי ההדברה הניאוניקוטינואידים וגורמות לעצמן נזק גדול.

המסקנה היא שיש צורך במחקרים נוספים כדי להבין איזה סוגים של חומרי הדברה מקבוצת הניאו-ניקוטינואידים מזיקים ואיזה פחות, וכן מה ההשפעה על מינים שונים של מאביקים, זאת כדי להבטיח מצד אחד תנובות גידולים גבוהות, ומצד שני פגיעה מינימלית בדבורי דבש ודבורי בר.

 

לקריאת המחקרים בכתב העתNature לחצו כאן וכאן.



אולי יעניין אותך