לא רק אריות וקופים: על הסחר הלא חוקי בחיות בר

חי וצומח |
הלבנת הון, משפחות פשע, הפצת מחלות וסבל של בעלי חיים – לתופעת ההברחות של חיות בר יש השלכות חמורות
גורת אריות שחולצה. צילום: רשות הטבע והגנים

אין ספק שגורי אריות וקופים מעוררים רגשות עזים יותר מאשר זוחלים וציפורים. צילום: רשות הטבע והגנים

לאחרונה געשה הרשת בעקבות אירוע ההברחה של גורי אריות ושל עשרות קופים. הופצה האמירה שמדובר בהברחה הגדולה ביותר של חיות בר בישראל, אבל המציאות רחוקה מזה. ייתכן שזו ההברחה הגדולה ביותר בשנים האחרונות בישראל – של יונקים. המקרים השכיחים יותר של הברחות בעלי חיים – שגוררים פחות תשומת לב תקשורתית – הן לרוב של ציפורים ושל זוחלים. האם הסיקור המוגזם של בעלי חיים כמו אריות וקופים יעזור לטפל בהברחות של בעלי חיים אחרים? איך סחר חוקי מתערבב עם הסחר הלא חוקי ואיך זה עוזר לארגוני הפשע לגלגל עשרות מיליוני ש"ח בשנה?

חיות שעוברות מסך

"אין ספק שגורי אריות וקופים מעוררים רגשות עזים יותר מאשר זוחלים וציפורים", אומרת ד"ר תמר פרדמן, פרימטולוגית והמייסדת של מקלט הקופים הישראלי ע"ר. גורי אריות וקופים הם דוגמאות למינים "כריזמטיים". מדובר בבעלי חיים, בדרך כלל יונקים גדולים ופופולריים שמשמשים מיני דגל ומשפיעים על המודעות לשימור מיני בעלי חיים. מדובר בבעלי חיים שאנחנו נוטים להרגיש אליהם יותר חמלה ואמפתיה. אלה בעלי חיים שמזוהים יותר עם המין האנושי ושקרובים אלינו יותר מבחינה אבולוציונית. העיניים הגדולות שלהם והקרבה של האף לפה מעוררים בנו חיבה, הזדהות ואכפתיות. "היקף ההברחה שכולל עשרות קופים והחשיפה הרחבה שהם מקבלים ברשתות החברתיות אינם יכולים להותיר את הרשויות אדישות", אומרת פרדמן לגבי משטרת ישראל ורשות הטבע והגנים. תופעת ההטיה לטובת מינים כריזמטיים משפיעה גם על מימון פרויקטים ומחקרים והוכחה כחשובה להנעת מאבקים עבור שימור מינים נוספים. "להרבה אנשים זה נורמלי לחלוטין שתוכי יושב בכלוב – למרות שזה ממש לא נורמלי. אנשים רואים את זה וממשיכים הלאה. כשמדובר בקופים ובאריות, הם פתאום שואלים 'איפה הרשויות?'. אם היו מתנהגים ככה בהקשר של תוכים וזוחלים אז אולי עולם הסחר הלא חוקי בבעלי חיים היה מטופל באופן טוב יותר", אומרת ד"ר נגה שני מומחית לאקולוגיה פוליטית ופשיעה סביבתית מ-Reclaim Conservation. " גם לטאה או תוכי שמוברחים בתוך גרב במזוודה – והיו המון כאלו בשנים האחרונות – זו אותה הבעיה, אותו סבל ואותו נזק סביבתי כמו הברחה של גורי אריות וגורי קופים, אבל הציבור לא מבין את זה", היא מוסיפה.

לאור זאת, קיים פער בין מה שמדווח בתקשורת לבין המקרים השכיחים יותר של הברחות בעלי חיים. "הכמויות הגדולות של חיות שמוברחות לארץ הם בעיקר תוכים וזוחלים – מדובר במספרים מטורפים. אומנם בשנים האחרונות היו המון כתבות על זוחלים וציפורים שנתפסו בנתב"ג, אבל רק ככתבות משנה, ואחר כך זה נעלם. זה לא מעורר את אותה ההתלהבות שאירוע עם אריות וקופים מעורר", אומרת שני. בשנתיים האחרונות פורסמו מספר ניסיונות הברחה. ב-2023 נעצרה בנתב"ג אישה כבת 30 לאחר שנמצאו במזוודה שלה יותר מ-70 זוחלים – חלקם נחשי חנק. ב-2024 פורסמו שני ניסיונות הברחה בנתב"ג של עשרות נחשים ממינים שונים בטיסות מגרמניה ומאיטליה. האירוע ש"תפס" את הכותרות במיוחד התרחש ב-2023: המקרה הטראגי של גור האריות (ציון-ניב) אבו-מאלק שהוברח לישראל מירדן. אבו-מאלק לעולם לא יחזור לאימו או לטבע. אומנם הוא "זכה" לסיקור נרחב אבל מאז לא השתנה הרבה.

קופה שחולצה. צילום: רשות הטבע והגנים

סחר בלתי חוקי בחיות בר ובצמחי בר הוא אחד מענפי הפשע המאורגן הגדולים ביותר בעולם. צילום: רשות הטבע והגנים

האם נכון להצטלם עם החיות שהוצלו?

יחד עם הסיקור הנרחב של האירועים, התמלאה הרשת בתמונות ויראליות של פקחי רשויות האכיפה ביחד עם גורי האריות – תופעה שלא עושה טוב לאף אחד. "פניתי יחד עם גלי דוידסון, ראש אגף בעלי חיים במשרד להגנת הסביבה, לדוברות המשטרה בהסבר על התופעה ועל ההשפעה של צילומי השוטרים עם החיות התפוסות, ואנחנו מקוות שתהיה לכך השפעה על התפיסות הבאות", מספרת פרדמן. מחקרים מראים שתמונות וסרטונים של נשות ואנשי מקצוע מתחומי המחקר, הווטרינריה וצוותי גני חיות, כשהם מחזיקים חיות בר, עלולים לעורר בצופים את הרצון לרכוש חיית בר ולהחזיק בה בעצמם. "למשל תמונה של וטרינר שמחזיק קוף שטופל על ידו עשויה להתפרש מחוץ להקשרה האמיתי וליצור רושם שגוי", היא אומרת.

ומה בנוגע לצילומים שכאלה בבתים או בטיולים? פרדמן מדגישה שכל המעורבים צריכים לשאת באחריות: גם אלה שהעלו סרטונים עם קופים, בין אם שילמו לסוחר כדי להצטלם עם הקוף ובין אם הצטלמו עם קוף שבבעלות חבר. "בהתנהגות זו הם משתפים פעולה ומעודדים התעללות בחיות בר. לכל סרטון כזה יש השפעה עצומה על הציבור והוא מעורר רצון בקרב אנשים לרכוש קוף בעצמם או להשתמש בו כ'אביזר' למדיה החברתית. התפוצה הרחבה של סרטונים המציגים קופים וחיות בר אחרות מוחזקים בבתים מנרמלת את התופעה ומגבירה את הרצון להחזיק חיות אלו כחיות מחמד", מסבירה פרדמן.

מלבינים חיות ומלבינים הון

סחר בלתי חוקי בחיות בר ובצמחי בר הוא אחד מענפי הפשע המאורגן הגדולים ביותר בעולם. על פי האינטרפול, מדובר בענף שמגלגל יותר מ-20 מיליארד דולר בשנה. "התחום מושך גורמי פשיעה שמנצלים את חולשת רשויות האכיפה שמגינות על חיות הבר, בפרט עם התרחבות הסחר ברשתות מקוונות", מסביר עו"ד אמנון קרן, מהקליניקה לצדק סביבתי ולהגנה על זכויות בעלי חיים באוניברסיטת תל אביב. " הסוחרים עושים שימוש בכלים מתוחכמים מבחינה טכנולוגית ובמערכות פיננסיות גלובליות ויוצרים שוק אטרקטיבי שבו הסיכון להיתפס נמוך ופוטנציאל הרווח אדיר", הוא מסביר. "התופעה הזו מחייבת רשתות שלמות של פשיעה כלכלית שכוללות עבירות של זיוף, הונאה, הברחות, אי תשלום מס והסתרה של הרווחים. גם גופי אכיפה ומאבק בפשיעה שאין להם קשר ישיר להגנת חיות בר מכירים בקשר ההדוק שבין סחר בחיות בר לעבירות הלבנת הון", אומר קרן.

"מבדיקה קפדנית שנעשתה בארץ, עלה שהסחר הלא חוקי מגיע לעשרות מיליוני שקלים בשנה – בהערכה שמרנית. הסכומים הללו יכולים להגיע דרך עסקאות גדולות, כמו שראינו עם האריות והקופים, וגם דרך הצטברות של עסקאות רבות בשווי נמוך יותר לאורך זמן", הוא מסביר. ולמרות הסכומים הגבוהים, גם באירוע הנוכחי עדיין לא ראינו את הרשויות הפיננסיות נכנסות לפעולה.

"אותו אדם שמוכר גור אריות ב- 120,000 ש"ח לא מדווח לאיש", אומר עו"ד שי פרץ התובע הראשי של רשות הטבע והגנים (רט"ג). "גם הסוחרים שמוכרים קוף, בעל כנף או זוחל – בסכומים גבוהים וללא היתר – מלבינים פה הון עצום. עקבנו אחר סוחרים שהגיעו לסכומים של מאות אלפי שקלים תוך מספר חודשים. מעורבות בזה משפחות פשע וארגוני פשע. חוק איסור הלבנת הון זה הכלי המרכזי שמאפשר להיאבק בתופעה עם כלים מתאימים ודורסניים וקובע ענישה מרתיעה", הוא אומר. "אותם עבריינים לא מתעסקים רק בסחר בבעלי חיים. מי שמבריח בעלי חיים מבריח גם סמים ונשק, וצריך לבוא איתם בחשבון כי הם פוגעים בהמון ממערכות החיים שלנו במדינה", אומר פרץ.

לצד הלבנת ההון, מתקיימת גם הלבנה של מינים מוברחים אל תוך הסחר הפנים ארצי בחסות קשיי האכיפה והמדיניות הלא עקבית. "בדרך כלל הכמות הגדולה של חיות שמוברחות לארץ אלה חיות שתיאורטית אפשר לקבל עליהן אישור מרט"ג לסחר פנים ארצי. הסוחרים מעדיפים להבריח אותן  כדי לחסוך בהוצאות של ייבוא חוקי. ברגע שהן מגיעות לארץ הן מעורבבות בין בעלי החיים שנולדו בארץ או הגיעו באופן חוקי; כך הן 'מולבנות' ואי אפשר להבדיל בין מי שחוקי ומי שמוברח", מסבירה שני. נוסף על כך, חוסר שקיפות מגביר את חוסר המודעות. "רט"ג אינה מפרסמת את רשימת האנשים והעסקים בעלי ההיתר לגידול ולסחר בבעלי חיים. לכן לקונים פוטנציאלים אין אפשרות לדעת אם מי שמציע להם את בעל החיים הוא סוחר מורשה או לא וצריכים לסמוך על דבריו. זה כמובן יוצר בלבול בקרב הקונים ומעודד סחר בלתי חוקי", היא אומרת. "הרוב הגדול של הלחץ על הרשויות מגיע מהסוחרים שרוצים עוד מינים ועוד הקלות. ואין כמעט לחץ ציבורי על כך שמדובר בצער בעלי חיים ושזאת פעילות לא מוסרית, וברוב המקרים לא חוקית", ומסבה את תשומת הלב לכך שגם לנו, הציבור, יש תפקיד.

כחלק מהפעילות של עמוד הפייסבוק "חיות בר לא מחמד" נערכו בדיקות על היקף הסחר שמתקיים ללא היתרים. "באמצעות בדיקות ברשתות החברתיות ובפלטפורמות כמו פייסבוק, טלגרם ו-יד 2 זיהינו במהלך תקופה קצרה ב-2021 כמעט 2,000 משתמשים שסוחרים בחיות בר, בעוד שעל פי רט"ג באותה שנה היו רק 182 סוחרים עם אישור", מספרת שני. "אין שום סיכוי שאלה כל הסוחרים שפעלו באותה שנה כי יש אנשים שמוכרים ברשתות אחרות, בביתם הפרטי, בחנויות ובדרכים נוספות. על פי הנתונים שלנו לפחות 90 אחוז הם לא חוקיים אבל זה כנראה הרבה יותר מזה", היא מסבירה.

תנין שהוחזק בניגוד לחוק במרכז הארץ מרץ 2025. צילום: רשות הטבע והגנים ודוברות משטרת ישראל

תנין שהוחזק בניגוד לחוק במרכז הארץ מרץ 2025. צילום: רשות הטבע והגנים ודוברות משטרת ישראל

התפרצות מחלות

בכתבות השונות על הקופים והאריות נוספו אזהרות לציבור, לפיהן על מי ששהה בסביבת חיות הבר המוברחות, ללכת להיבדק מחשש להידבקות במחלות זואונוטיות. מחלות זואונוטיות הן מחלות שעוברות בין בעלי חיים לבני אדם ולהפך. במקרים רבים, המסעות הקשים של החיות מארץ המוצא כוללים החזקה בתנאים פיזיים ירודים, מגע עם חיות אחרות, מצבי לחץ והתעללות אכזרית. אלה יוצרים תנאים אידיאליים להתפשטות מחלות. לדוגמה, פרדמן טיפלה בקוף 'בהטי' שנדבק בטטנוס כתוצאה מהזנחת פצע מזוהם על ידי הסוחרים, ועל אף שקיבל טיפול מיוחד לטטנוס, מצבו היה חמור מדי ולא הצליחו להצילו.

אף על פי שקופים ואריות הם יונקים כמונו והחשש להעברת מחלות מהם נשמע סביר יותר, עלינו להסתכל על הרוב של חיות הבר הנסחרות כאן באופן חוקי ובאופן לא חוקי. "גם זוחלים וציפורים מוברחים נושאים מחלות שעלולות לפגוע באדם או בבעלי חיים אחרים שאיתם הם באים במגע אצל הסוחר או אצל המגדל הביתי", מסבירה פרדמן. זוחלים עלולים להפיץ מחלות – שחלקן קטלניות כמו סלמונלוזיס (כתוצאה מחיידק הסלמונלה), הפטיטיס ושחפת. הם עלולים לשאת פתוגנים ויראליים כמו הרפס ווירוסים דמויי שפעת ואף טפילים של מערכת העיכול, קרדיות ועוד.

האם המינים הכריזמטיים יביאו את השינוי?

"בעוד שהחוק הקיים היה טוב ומתקדם בזמנו – כיום הוא מיושן. אין התייחסות למעבר של הסחר לאונליין, לכמויות העצומות שלו ולנושא של הלבנת הון. נוסף על כך, יש לנו מעט מאוד אנשים שיכולים לאכוף את הסחר הלא חוקי ולהחרים בעלי חיים. כמות העבודה שיש להם היא עצומה וכרוכה בבירוקרטיה אין סופית ועבודה מול רשויות נוספות. יש לנו שני אנשים בארץ עם סמכות החרמה וענישה, כשצריך לפחות שני אנשים לכל מחוז בארץ. אנחנו בכלל לא בכיוון", אומרת שני.

גם פרץ מחזק את הטענה על היעדר כוח אדם והקושי באכיפה. "רשות הטבע והגנים, נעדרת סמכויות ואמצעים, מתמודדת עם הפשע השלישי בגודלו בעולם. יש מוטיבציה, רצון והשקעה מול כל הגורמים הרלוונטיים כדי לקדם את העניינים, ולצערנו אנחנו תלויים במחוקק ובהסכמות גופים פוליטיים לקבלת סמכויות רחבות יותר", אומר פרץ.

"הכלים למיצוי הדין ולמאבק בתופעה הגלובלית וחוצת הגבולות הם אצל המשטרה ואנחנו זקוקים לשיתוף פעולה מטעמם. גם כשיש לחץ תקשורתי ויש שיתוף פעולה אז הוא לעיתים חלקי ומסויג; המשטרה לא מעבירה לנו את השמות של החשודים ואין מעצרים, וזה רק מעודד את אותם עבריינים שרואים שגם כשתופסים להם את האריות, לא באים איתם חשבון", מסביר פרץ.

עם זאת, יש מקום לאופטימיות. בעקבות שיתוף פעולה מוצלח של מג"ב ורט"ג בוצעו בשבועות האחרונים החרמות של חיות בר שהוחזקו בניגוד לחוק. במקרים הללו עוכב תושב אשקלון לחקירה לאחר שנמצאו בביתו לטאות נדירות, ובמושב במרכז הארץ אותרו תנין, נחש אנקונדה, צפרדעים ארסיות, לטאות ועוד. "נפגשנו עם השרה לאיכות הסביבה והצגנו את הנקודות שכל כך חשוב לטפל בהן מיידית מבחינת מתן סמכויות ומתן תקציב נוסף לאכיפה, ומבחינת הענישה. אנחנו מקווים מאוד שההתגייסות של הרשויות השונות תבשיל לידי שינוי מהותי ולא תדעך ברגע שהנושא ירד מהכותרות", מסכמת פרדמן.

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה:

שוטרי משטרת ישראל יחד עם רשות הטבע והגנים ממשיכים לפעול לאיתור בעלי חיים המוחזקים בניגוד לחוק תוך פגיעה משמעותית בבעל החיים.

כוחות המשטרה ורשות הטבע והגנים עובדים יחד להצלת חיות הבר, ועד כה רק בחודש האחרון הצליחו לחלץ 4 גורי אריות, 24 קופים ועוד מגוון של חיות בר נוספות. לאור ריבוי המקרים, חודדו ההנחיות מגורמי המקצוע של רשות הטבע והגנים לתפיסה נכונה, בטוחה ומקצועית של חיות הבר.

נמשיך לפעול בנחישות לאיתור חשודים נוספים במטרה למצות עמם את הדין.



אולי יעניין אותך