קרנף סינתטי


 

זיוף מדעי נחשב למוקצה בעולם המדע. הקדמה המדעית והטכנולוגית מבוססת על מחקרים אמינים, שעליהם יכולים להסתמך המחקרים הבאים – וכן הלאה. כאשר מתגלים מדענים שמזייפים מידע ותוצאות, הם מסולקים בבושת פנים ממוסדות אקדמיים, מאמריהם מבוטלים והם חשופים לתביעות. יש כאלה שלא יכולים להתמודד עם הכלימה ונוטלים את חייהם – כמו שקרה לפני שנה, בפרשה שבה נמצא שמדענים יפניים זייפו שיטה לייצור תאי גזע.

עם זאת, לפעמים זיוף מדעי בא לשרת מטרה טובה.

ציד הקרנפים החמיר משמעותית בשנים האחרונות, בעקבות פריחה כלכלית בווייטנאם. תצלום: LionMountain, PIXABAY

לאחרונה, פורסם שבעולם נותר זכר אחד בלבד מהזן הצפוני של הקרנף הלבן. הקרנף העונה לשם סודן, חי בשמורה בקניה, כאשר הוא מאובטח על ידי שומרים חמושים 24 שעות ביממה. מלבדו, נותרו ארבע נקבות, מהן שתיים בגני חיות. כל מיני הקרנפים נתונים בסכנת הכחדה בשל הביקוש שאינו יודע שובע במדינות מזרח אסיה לאבקה מקרני קרנפים. במזרח מאמינים שהאבקה מחזקת את האון הגברי, מרפאת סרטן ועוד. מחירו של קילוגרם של אבקת קרני קרנפים עולה כ-70 אלף דולר – יותר מקוקאין וזהב.

עד 2007 היתה ירידה בציד קרנפים, זאת הודות למאמצי שימור והגנה על הקרנפים, אך מאז ציד הקרנפים החמיר משמעותית, זאת עקב פריחה כלכלית בווייטנאם, יעד מרכזי לקרני קרנפים, ועקב שמועה שפוליטיקאי מקומי הבריא מסרטן הודות לאבקה. את הזן הזה של קרנפים לא יהיה ניתן להציל מכליה (לפחות לא עד שיפתחו שיטות מוצלחות לרבייה מלאכותית של חיות בר ויוחזרו להם שטחי מחייה ובטחון), אבל אולי יהיה ניתן להציל קרנפים אחרים מגורל דומה.

חברת ביוטכנולוגיה בסיאטל, ארה"ב, החלה בייצור אבקת קרני קרנפים בשיטות של הנדסה גנטית. גישה אחת גורסת כי יש למכור את האבקה כתחליף סינתטי. המתנגדים לגישה זו טוענים שהלקוחות באסיה לא יתלהבו מאבקת קרני קרנפים סינתטית, וירצו את האבקה הטבעית ו"הקסומה".

גישה אחרת היא להציף את השוק באבקה מזויפת שתימכר כטבעית, מה שיגרום להורדה של מחירי אבקת קרני הקרנפים, כך שהביקוש לצייד קרנפים אמיתיים יירד באופן דרמטי. בסופו של דבר, החברה מתכננת לייצר קרניים שלמות, שמכילות חומר גנטי קרנפי – כך שאפילו אם סוחרים או לקוחות ירצו לבדוק אותן גנטית כדי לוודא שהן אותנטיות, הם יתקשו לגלות שהן מזויפות.

אם החברה תצליח עם קרני הקרנפים, היא מתכננת להתרחב ולייצר גם חטי שנהב של פילים ואף עצמות טיגריסים – עוד חלקי חיות בעלי ביקוש גבוה בשווקי המזרח, שמעמידים חיות אלו בסכנת הכחדה.

 

לקריאת המאמר המקורי באתר "The Star" לחצו כאן.

 

 



אולי יעניין אותך