תחפושות שעושות עיניים: לא רק לבני אדם ולא (רק) בשביל בכיף

חי וצומח |
בעלי חיים רבים משתמשים בתחפושות כדי לשרוד. קבלו 8 דוגמאות לבעלי חיים עם עיניים מדומות

כבר החלטת על תחפושת? מזל שפורים זה רק פעם בשנה, נכון? כמה בעלי חיים – כמו מינים של חרקים, ינשופים ודגים – לא מחכים לפורים אלא מתחפשים כל השנה, בשביל לשרוד. עבורם התחפושת היא טקטיקה להבהיל, להטעות, למשוך ולתקשר. אולי בעצם, אלה גם המטרות שלנו?

תופעת העיניים המדומות היא תופעה שבה חלק אחר בגופם של בעלי חיים, שהוא לא העיניים האמיתיות שלהם – נראה כמו עיניים, בין אם שלהם או של מינים אחרים. "התופעה מפורסמת בעיקר בקרב חרקים, במיוחד פרפראים, אבל היא תועדה במספר קבוצות נוספות", מספר פרופ' ערן לוין מבית הספר לזואולוגיה, אוניברסיטת תל אביב. אחת הדוגמאות הבולטות – ממחלקת העופות – היא זנבו המרהיב של הטווס, שמכוסה בעשרות עיגולים צבעוניים דמויי עיניים ושנחשף בקולות רשרוש כשנקבת הטווס נמצאת בסביבה במטרה להרשים ולמשוך את תשומת ליבה. נוצות הטווס הרשימו אפילו את צ'ארלס דרווין, אבי תורת האבולוציה שכתב: "אין קישוטים יפים יותר מהעיניים על נוצותיהן של ציפורים שונות".

לדברי לוין, מתצפיות ומניסויים שנערכו על תופעת העיניים המדומות המטרה היא "ברוב המקרים הסתה של תשומת הלב של טורף או הרתעתו. אולם ייתכן שבחלק מהמקרים, כמו למשל בזנבו של הטווס, המטרה היא בתקשורת עם בת הזוג הפוטנציאלית בזמן החיזור", הוא מסביר. "עם זאת, עוד ועוד תצפיות וניסויים מחזקים הסבר אלטרנטיבי לפיו כתמי עין אינם מחקים עיניים כלל אלא הם סוג של אותות חזותיים ובולטים, שעצם הבולטות היא זו שמשחקת תפקיד מרכזי. אצל מינים מסוימים הכתמים מוסתרים בזמן מנוחה והחשיפה הפתאומית שלהם אל מול טורף פועלת דרך 'נאופוביה', כלומר פחד ממשהו חדש", מספר לוין.

אז לכבוד פורים, הנה 8 תחפושות העיניים המדומות המוצלחות ביותר, שישאירו אתכם עם פה פעור ועיניים פקוחות לרווחה:

עש איו (Io moth)

על כנפיו הפרוותיות של עש האיו מופיעות "עיניים" שחורות גדולות בתוך עיטור אדום. במקרה הזה, העיניים המדומות אינן תמיד חשופות. "בפרפרים ועשים בוגרים, ה'עיניים' לעיתים קרובות מכוסות על ידי הכנפיים הקדמיות (כנפי חפייה) והן נחשפות בפתאומיות כאשר יש איום. החשיפה הפתאומית של העיניים המדומות ככל הנראה גורמת להיסוס או לבהלה אצל הטורפים – בעיקר עופות – ומספקת שבריר של שנייה עבור העש כדי להימלט", מסביר לוין.

עש איו. קרדיט: Andy Reago & Chrissy McClarren, Wikimedia Commons, CC BY 2.0

העיניים המדומות אינן תמיד חשופות. עש איו. צילום: Andy Reago & Chrissy McClarren, Wikimedia Commons, CC BY 2.0

רפרף ההרדוף

רפרף ההרדוף שנפוץ גם אצלנו בישראל, מציג תחפושת לא פחות מרשימה בצבעים משולבים של ירוק זית, ורוד ולבן. העיניים המדומות קיימות בשלב הבוגר וגם בשלב הזחל. "אצל זחלים רבים של פרפראים קיימות עיניים מדומות גדולות בחלק הגוף הקדמי", מספר לוין. הזחל של רפרף ההרדוף מעוטר בעיגולים כחולים ובולטים דמויי עיניים שאי אפשר לפספס. "במקרה של התקפה הזחל יבליט את העיניים ויעמוד בתנוחה אופיינית של איום – במקרים רבים גם בצורה המזכירה נחש, ויש אף עשים שבהם הזחל נראה ממש כמו חלקו הקדמי של נחש", הוא מסביר .

רפרף ההרדוף. צילום: pexels wwarby

השלב הבוגר של רפרף ההרדוף. צילום: pexels wwarby

זחל רפרף ההרדוף. צילום: SKsiddhartthan, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

במקרה של התקפה הזחל יבליט את העיניים. זחל של רפרף ההרדוף. צילום: SKsiddhartthan, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

רפרף כסוף-קו

רפרף כסוף-קו, הוא עש נפוץ בישראל והזחלים שלו אף מופיעים בצבעים שונים – וכך גם העיניים המדומות שלהם. "ההבדל בצבעים של הזחלים קיים במספר חרקים, למשל גם בגמלי שלמה ובחגבים. יש מחקרים רבים שבודקים את המטרה של השונות בצבע הזחלים, ואפילו יש עדויות שהזחלים של עשים מסוימים מסוגלים לחוש את הצבע של סביבתם – לא דרך העיניים שלהם אלא כנראה דרך תאים הרגישים לאור בגופם, והם משנים את צבעם ככל הנראה לצורך הסוואה", מספר לוין.

זחלי רפרף כסוף-קו. באדיבות פרופ' ערן לוין

ההבדל בצבעים של הזחלים קיים במספר חרקים, למשל גם בגמלי שלמה ובחגבים. זחלי רפרף כסוף-קו. התמונה באדיבות פרופ' ערן לוין

רפרף גאודי ספינקס

העש שעונה לשם רפרף גאודי ספינקס לקח את רעיון העיניים המדומות לרמות חדשות: החלק הקדמי של הזחל מצויד בזוג עיניים מדומות "רגילות" וחלקו האחורי מצויד בעין מדומה אחת שלו שאף ממצמצת. זוג העיניים המדומות ה"רגילות" מקנות לו מראה של נחש, והעין ש"ממצמצת" היא בעצם כתם "עין" שנע במהירות ויוצר אשליה של עין ממצמצת של בעל חיים אחר – הרי נחשים לא ממצמצים. בשלב מוקדם יותר במחזור חייו של הזחל, יש לו מעין זנב אדום באותו אזור של העין הממצמצת, שאותו הוא מנופף; ייתכן שמדובר באותו מנגנון תנועה שמניע את המצמוץ. "לרוב הרפרפים בשלב הזחל יש זנב שתפקידו לא ידוע. ההשערות הן שהוא תורם להסוואה או להרתעה של טורפים – כי הוא נראה כמו עוקץ, או לבלבול של טורפים שמכוונים להתקיף את החלק האחורי של הנטרף", מסביר לוין. יחד עם זאת, דרוש מחקר נוסף כדי לבחון את רמת האפקטיביות בהגנה מטורפים.

זחל של רפרף גאודי ספינקס. צילום: Richard Crook, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0

עין מדומה שיודעת למצמץ. זחל של רפרף גאודי ספינקס. צילום: Richard Crook, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0

עש המשי היפני

עש המשי היפני הוא עש ממשפחת השבתאים והוא מין ייחודי ליפן. הוא חושף את עיניו המדומות בעת הזזת כנפי החפייה. לדברי לוין, שצפה בהם ביער הוקאידו ביפן, שם הם מופיעים בקיץ במספרים עצומים, "בשבתאים (Saturaniids) לבוגרים אין גפי פה והם אינם ניזונים, כלומר כל האנרגיה שלהם לתעופה, למציאת בת זוג, להזדווגות ולהטלת ביצים היא ממאגרי שומן מתקופת הזחל", הוא מספר.

עש המשי היפני. התמונה באדיבות פרופ' ערן לוין

לא צריך לאכול. עש המשי היפני. התמונה באדיבות פרופ' ערן לוין

זחל זנב-סנונית ספייסבוש

לזחלים של פרפרי זנב-סנונית שנפוצים ברחבי בעולם יש תחפושת מושקעת של נחש. לאחד המינים, זנב-סנונית ספייסבוש (Spicebush) שנפוץ בצפון אמריקה, יש עיניים מדומות שמשמשות מנגנון הרתעה שמתלווה להסתתרות שלהם בתוך עלים מגולגלים. לצד התחפושת ומשחק המחבואים, הפרפר הבוגר מתחזה למינים רעילים של זנב-סנונית כדי להערים על טורפים. "מינים רבים של פרפרי זנב-סנונית אוגרים בגופם חומרים רעילים עם טעם רע, ו'מודיעים' על כך בצבעים אפוסמטיים [צבעי אזהרה] – צבעים אדומים, צהובים ושחורים. כך, טורפים פוטנציאלים לומדים לקשר בין טעמם הדוחה לבין הצבעים ולומדים להימנע מלטרוף אותם", מסביר לוין.

זחל זנב-סנונית ספייסבוש צילום: Sara Bright

גם מתחבא בתוך עלים מגולגלים. זחל זנב-סנונית ספייסבוש. צילום: Sara Bright

ינשוף ננסי צפוני

ינשופים ננסיים כשמם כן הם – עופות דורסים ליליים קטנים. במקרה של הינשוף הננסי הצפוני, עיניים מדומות מסייעות לו להיראות מאיים יותר. העיניים המדומות שלו הן שני כתמים שחורים עם קווי מתאר לבנים שממוקמים בעורף שלו. מכיוון שינשופים יכולים לסובב את ראשם עד 270 מעלות, העיניים מרתיעות את כל מי שעומד מאחוריו, מלפניו ומצדדיו.

ינשוף ננסי צפוני מלפנים. צילום: Alan Schmierer, Flickr CC0

ינשוף ננסי צפוני מבט מלפנים. צילום: Alan Schmierer, Flickr CC0

ינשוף ננסי צפוני מבט מאחור. צילום: Tim, Wikimedia Commons, CC BY 2.0

ינשוף ננסי צפוני מבט מאחור. צילום: Tim, Wikimedia Commons, CC BY 2.0

פרפרון קופרבנד

גם מתחת למים צריך להתחפש ולהתגונן מפני טורפים. הדג פרפרון קופרבנד נפוץ באוקיינוס ההודי ובמערב האוקיינוס השקט. בקצה האחורי של הסנפיר שלו מופיע כתם שחור עם מסגרת דקה לבנה שמדמה עין. "על פי ההשערה, זה יכול להסיט את תקיפת הטורפים מהראש אל חלקו האחורי", מסביר לוין. כלומר, העיניים המדומות מסיטות את תשומת הלב של הטורף לעבר הזנב – שהוא חשוב פחות מאשר הראש – כדי להעלות את הסיכויים לשרוד במקרה של תקיפה. העין האמיתית של הפרפרון מכוסה באחד מהפסים הכתומים שמקשטים את גופו – מה שמטשטש את המיקום שלהן עוד יותר.

פרפרון קופרבנד. צילום: Jeffry S.S., pexels

איפה העין האמיתית שלו? פרפרון קופרבנד. צילום: Jeffry S.S., pexels

עולם החי מלא בתחפושות, כמו דוגמאות והטעיות של עיניים גדולות במקום קטנטנות. אם גם לתחפושת שלך יש עיניים מדומות, באיפור או בכל חלק בגוף – איך הסביבה תגיב? והאם זה תורם למידת השרידות שלך בפורים? מה שבטוח, יש לנו עוד הרבה ללמוד על התופעה המסקרנת הזאת. "המחקר בתחום הוא רב, ועדיין – רב הנסתר על הגלוי לעין", מסכם לוין. פורים שמח.



אולי יעניין אותך