מלחמה נטולת חד"פ

פסולת ומיחזור
יוזמות שצמחו בזמן המלחמה מספקות לגדודים בשטח כלים רב-פעמיים – וכך מאפשרות לצמצם את השימוש הנרחב בכלי פלסטיק חד-פעמיים ומקלות על החיילים

בין שלל האילוצים שמעצבים את חייהם של החיילים והחיילות במלחמת חרבות ברזל נמנה גם השימוש האינטנסיבי בכלים חד-פעמיים, שממלאים בהמוניהם את פחי הפסולת – ושלדברי רבים מהמשרתים מקשים על הלוגיסטיקה ועל ההתנהלות בשטח. לאור הקשיים ובעקבות בקשות של המשרתים קמו יוזמות לתרומת כלים רב-פעמיים, שהצליחו להגיע כבר לאלפי חיילים וחיילות – שמספרים על שיפור ממשי במצב.

״הכול התחיל בגלל צורך שעלה מהשטח", מספרת עינבר מרגוליס (34), יזמית בתחום הסביבה. לדבריה, עם תחילת המלחמה היא החלה לקבל פניות רבות מחיילים וחיילות בשטח. "חיילים רבים שהגיעו למילואים הזדעזעו מהשימוש הנרחב בכלי הפלסטיק בגדודים״. היא מספרת שהחיילים ביקשו ממנה סיוע בהעברת כלים רב-פעמיים לשטח.

גילאור דמרי

"חיילים רבים שהגיעו למילואים הזדעזעו מהשימוש הנרחב בכלי הפלסטיק בגדודים". צילום: גילאור דמרי.

החיילים נתקלו בלא מעט בעיות שנבעו מהשימוש בכלים החד-פעמיים. ״הצבא היה צריך לשנע שוב ושוב כלים פנימה והחוצה מהשטח – אופרציה שלמה של ניהול פסולת שאפשר לצמצם ולמנוע״, מסבירה מרגוליס. ״כלים רב-פעמיים עדיין נתפסים כמותרות – אבל הם באמת משפרים את חווית החיים בשטח. בסופו של דבר, אנשים אוכלים מפלסטיק כבר חודשיים, וזה לא נעים – מה גם שהאוכל החם ממיס כלים חד-פעמיים. כלים רב-פעמיים יכולים לשנות את חווית השירות הצבאי״.

בעקבות הבקשות, מרגוליס יצרה קשר עם ספקים והתחילה במשלוח ראשון שכלל מאה ערכות של כוס וסכו״ם – כלים שהם פשוטים יותר לשטיפה ולניקוי, לדבריה. עם הזמן, עוד ועוד חיילים פנו אליה – והביקוש רק גבר. בסופו של דבר, היא הצליחה לשלוח 500 כוסות רב-פעמיות לחיילים בכל רחבי הארץ.

חיסכון של 2 מיליון כוסות פלסטיק בחודש

גורם נוסף שהחל לספק כלים רב-פעמיים לחיילים הוא עמותת "צלול" להגנת הים, האדם והסביבה, שזכתה לשלל פניות מחיילים. ״אנחנו נמצאים כרגע בעוטף עזה, יש כאן שימוש נרחב בחד"פ ואני מחפש דרך לצמצם זאת״, כתב חייל אחד. "בכל יום משתמשים אצלנו בעשרות שרוולים של כוסות – וכרגע רק אני עם כוס רב-פעמית״, כתב אחר. וחייל נוסף סיפר: ״אני משרת מילואים שנמצא ברצועה, לגדוד שלי יש את האמצעים לשטוף את הכלים ואת הנכונות להפחית את השימוש בכוסות חד-פעמיות מזהמות״.

לפי עמותת צלול, אחרי ניסיון מוצלח באחת מיחידות צה״ל, הביקוש לכלים הרב-פעמיים לא הפסיק לעלות. בעקבות שיחות עם חיילים בשטח העמותה עיצבה, מצאה ספקים מתאימים ושלחה אליהם כוסות רב-פעמיות שמתחברות למדים, ושיכולות לשמש עבור שתייה חמה או קרה. ״כל הכוסות נחטפו בשנייה – והחיילים היו מבסוטים״, אומרת לימור גורליק, מנהלת תחום מניעת זיהום פלסטיק ופסולת בעמותת צלול. מאז שונעו לשטח משלוחים נוספים, ועל פי הערכת העמותה, עד כה חולקו כ-7,000 כוסות רב-פעמיות – שחוסכות בחודש לא פחות מכ-2 מיליון כוסות חד-פעמיות.

 

״כל הכוסות נחטפו בשנייה – והחיילים היו מבסוטים״

״כל הכוסות נחטפו בשנייה – והחיילים היו מבסוטים״

"לאף אחד בצה"ל אין זמן להתעסק בחד-פעמי כרגע, וזה באמת לא הנושא הכי חשוב עכשיו – אבל בכמעט אפס מאמץ מצידנו אנחנו חוסכים בכל יום כמה מאות כוסות שהיו נזרקות לפח", אומר גילאור דמרי (30), מפקד צוות בגולני שמשרת החל מה-7 באוקטובר בגבול לבנון. "הפריע לי לראות את כמויות ארגזי החד-פעמי במחסן והעדפתי לנסות ולחסוך בהם במסגרת שלי. הדהים אותי לראות את הלוחמים משתמשים בכוס הרב-פעמית שוב ושוב – וכל שימוש שלהם פשוט חסך עוד זבל. יצאנו לשבוע אימון, ובמקום לקחת מאות כוסות חד-פעמיות פשוט הייתה משופצרת לאפוד של כל לוחם כוס שמושלמת גם להפסקות קפה וגם לשתייה מהתרמוקן״.

"התגובות טובות מאוד"

״האנושות עשתה טעות כשהיא החליטה להסב את השימוש בפלסטיק למוצרים חד-פעמיים, כי הנזקים שנגרמים עקב השימוש בו הם עצומים", אומרת גורליק. "פלסטיק הוא חומר חזק מאוד – והוא גם מתפרק מהר לחלקים קטנים, שנקראים מיקרופלסטיק. חלקיקים אלה גורמים לנזק סביבתי עצום כי קשה לאסוף אותם – והם חודרים לטבע וגורמים לנזק לבעלי החיים שאוכלים אותם״. מעבר לכך, הכלים החד-פעמיים שנעשה בהם שימוש כיום עשויים מפלסטיק זול מאוד, שעלול להכיל חומרים מזיקים שונים – ואכילת מזון חם בכלים אלה עלולה להוביל לזליגה של מזהמים מהפלסטיק אל האוכל.

 
גילאור דמרי

"בכמעט אפס מאמץ מצידנו אנחנו חוסכים בכל יום כמה מאות כוסות שהיו נזרקות לפח". גילאור דמרי, צילום: באדיבות המצולם

״כמויות הפלסטיק שהצבא השתמש בהן, עקב כך שהוא לא היה ערוך למצב שנוצר, היו מטורפות – ולי, אישית, זה כואב מאוד", אומרת מרגוליס. "אני מבינה כמובן למה הנושא לא בראש סדר העדיפויות כרגע, לאור הסיטואציה החריגה – אבל בהחלט אפשר לייצר פתרונות בני-קיימא במטרה לצמצם את כמות הפסולת״.

״חלוקת הכלים הרב-פעמיים היא המעט שאנחנו יכולים לעשות – כל כוס חוסכת המון והתגובות טובות מאוד״, מוסיפה גורליק. ״נמשיך ונחפש מוקדים שאפשר לתרום להם כלים רב-פעמיים מכל הסוגים, כדי להפחית את השימוש המסיבי בחד-פעמי״.



אולי יעניין אותך