בריטניה עושה זאת שוב

כלכלה וצרכנות |
המדינה שמצליחה לשלב צמיחה כלכלית יחד עם הישגים סביבתיים. מה ישראל יכולה לעשות כדי להיות כמוה?
גשר מצודת לונדון. צילום: pixabay

כיום בבריטניה יש צמיחה אדירה במגזר ה-Net Zero. צילום: pixabay

בריטניה מפורסמת בהרבה תחומים: להקות אייקוניות כמו הביטלס וקווין, קבוצות כדורגל מובילות, שייקספיר, המלכה אליזבת השנייה ז"ל ושעת התה האנגלית. נוסף על אלה, בבריטניה התרחשה עיקר המהפכה התעשייתית במאות ה-18 וה-19. מאז החלה שורה של המצאות ושל חידושים לעצב את החיים המודרניים ולקשור את הפעילות הכלכלית האנושית עם שריפת דלקים פוסיליים (דלקי מאובנים) ופליטות גזי חממה לאטמוספרה. כיום כבר קשה לדמיין את החיים בלי חשמל, בלי מנועים ובלי הסמארטפון בכיס. בין אם מדובר בתחושת האחריות של המדינה ובין אם במודעות סביבתית גבוהה – כיום בבריטניה יש צמיחה אדירה במגזר ה-Net Zero (נט-זירו), מגזר שבו התעשייה פועלת לאיפוס פליטות גזי החממה.

כלכלי לשמור על הסביבה

דו"ח שפורסם לאחרונה בבריטניה מראה שהכלכלה הבריטית נהיית כלכלה ירוקה יותר, ללא פגיעה בצמיחה הכלכלית ובתעסוקה. "הרעיון של נט-זירו הוא שמלכתחילה הפעילות הכלכלית לא תייצר פליטות [של גזי חממה], או שתצליח 'לקזז' את הפליטות הללו", אומר ד"ר ינאי פרחה, ראש החוג לכלכלה וניהול בתל חי אוניברסיטה בהקמה, אשר עוסק בכלכלת סביבה, משאבי טבע וחקלאות. כלומר, במגזר הנט-זירו, כמות הפחמן הדו-חמצני שנפלט לאטמוספרה שווה לכמות הפחמן הדו-חמצני שהתעשייה תופסת מהאטמוספרה בתהליכים ובאמצעים טכנולוגיים שונים, או קטנה ממנה. "מצד אחד, אנחנו משתמשים במשאבים מהסביבה: מים, קרקע ומחצבים. מצד שני, מדובר במערכת פיזיקלית סגורה, ומה ש'נכנס' חייב 'לצאת' חזרה לסביבה", מסביר פרחה. לדבריו, למה שיוצא חזרה אל הסביבה – פסולת וזיהום – יש השלכות מקומיות וגלובליות לטווח הקצר ולטווח הארוך.

אחד מענפי התעשייה שמקזזים את פליטות גזי החממה הוא הפאנלים הסולאריים. תהליך הייצור של אנרגיה באמצעות פאנלים סולאריים פולט פחמן דו-חמצני, רובו במהלך הייצור של הפאנלים, אבל מדובר בכמות זניחה לעומת ייצור חשמל משריפת פחם. דוגמאות נוספות הן תעשיות שעוסקות בטיפול בפסולת, במִחזור, בתחבורה ירוקה, בבנייה ירוקה ואף בהשקעות ירוקות.

כלכלה ירוקה. צילום: pixabay

השכר הממוצע עומד על 43 אלף פאונד בשנה – גבוה ב-15 אחוז מהממוצע הלאומי הבריטי. צילום: pixabay

שווה לעבוד במגזר

ב-2024 צמח מגזר הנט-זירו בבריטניה בכ-10 אחוזים – פי שלושה מהצמיחה שאפיינה את הכלכלה הבריטית. 83 מיליארד פאונד, שהם יותר מ-3 אחוזים מהתוצר הכלכלי של בריטניה, מגיעים מתעשיות הנט-זירו. שליש מהסכום מגיע ישירות מפעילות של עסקים ירוקים, ושני שלישים מגיעים משרשראות האספקה והפעילות הכלכלית הנוספת שתעשיות אלה מעודדות. כלומר, על כל פאונד "ירוק" שהגיע ממגזר הנט-זירו, הכלכלה הבריטית מייצרת שני פאונדים נוספים. במילים אחרות, התרומה לכלכלה לא עוצרת בעסק שמייצר מוצר שבפני עצמו תורם לאיפוס הפליטות, אלא ממשיכה לספקים שלו שפעילות הייצור שלהם גדלה בעקבותיו – גם אם הם עצמם לא בהכרח ירוקים. "בבריטניה יש מורשת ותיקה של חידושים תעשייתיים ושל רגולציה סביבתית", אומר פרחה. לדבריו, במשך השנים, נעשתה הרגולציה הבריטית בזהירות, תוך שמירה על מקומות עבודה ובהשפעת הראייה הסביבתית ארוכת הטווח של האיחוד האירופי. "למזלה של בריטניה, הברקזיט לא לווה בהיפרדות מלאה מהעקרונות הללו", הוא אומר.

על פי הדו"ח, ב-2024 הועסקו כמיליון איש, שהם כ-3 אחוזים מכוח העבודה הבריטי, בעסקי נט-זירו. מדובר בעלייה שנתית של 10 אחוזים במספר המועסקים במגזר. השכר הממוצע עומד על 43 אלף פאונד בשנה – גבוה ב-15 אחוז מהממוצע הלאומי הבריטי. נוסף על כך, הדו"ח מראה שפוטנציאל הצמיחה של כלכלת הנט-זירו בבריטניה מושך השקעות רבות. בשנים 2019–2023 השקיעו משקיעים פרטיים במדינה 23 מיליארד פאונד בעסקים ירוקים – סכום גבוה מאשר זה שהושקע באותן שנים בעסקי בינה מלאכותית בממלכה. כמו כן, באותו הזמן חילקה רשות החדשנות הבריטית מענקים בגובה מיליארד פאונד נוספים לעסקים וליוזמות במגזר הנט-זירו.

כלכלת נט-זירו בישראל?

פרחה מסביר שאצלנו אין מורשת דומה לבריטים בכל הנוגע למדיניות סביבתית ארוכת טווח. "בישראל חוק אוויר נקי נחקק ב-2008. בבריטניה – כבר בשנות ה-50". פרחה טוען שבישראל יש תשתית אנושית מצוינת של אנשי מקצוע במגזר הפרטי, במגזר הציבורי ובאקדמיה, שיידעו להביא פתרונות. לדבריו, התפתחות כלכלת נט-זירו יכולה להגיע בעזרת אמצעים רגולטוריים חזקים יותר: היטל הטמנה גבוה יותר שיחייב טיפול בפסולת מוצקה ומס פחמן שישנה את דפוסי הצריכה והייצור. למרות הפוטנציאל הרב, "התוצאה שאנחנו רואים בפועל, בוודאי בחקיקה, היא של שיווי משקל פוליטי. מכל שינוי יש בעלי עניין שיפסידו", הוא מסביר.

 

"בארץ יש התפתחות של תעשייה ירוקה. אולם, במידה רבה מדובר בהצלחה של יזמים שזיהו הזדמנויות", הוא אומר. לדבריו, בבורסת תל אביב קיים "מדד תל אביב-קלינטק" שעוקב אחר ביצועי החברות האלה ושמאפשר לכמת את שווי השוק של העסקים הפועלים בתחום.

בבריטניה כלכלת נט-זירו היא גם הזדמנות. מבחינה סביבתית, היא תאפשר להתקדם לעבר יעדים כמו איפוס פליטות גזי החממה עד 2050 ויצירת עתיד בר-קיימא. כמו כן, המעבר לכלכלה ירוקה יותר יוכל להגדיל את היצע העבודות בשכר גבוה, להוריד את מחירי האנרגיה ולהגביר את הביטחון האנרגטי לאור גיוון מקורות האנרגיה. "כלכלה בת-קיימא יוצאת מנקודת הנחה שהדרך שבה כיום אנחנו צורכים משאבים מהסביבה ופולטים אליה בחזרה לא תעבוד לנצח", אומר פרחה. לכן, יש צורך במערכת כלכלית שתחזיק מעמד יותר זמן ושתאפשר גם בעתיד ליהנות משפע אפשרויות. "אם נמשיך להתנהל בדרך הנוכחית, הדורות הבאים לא יוכלו לשמור על אותה רמת חיים וליהנות מאותה איכות סביבה כמונו", הוא מסכם.



אולי יעניין אותך