התירוץ המושלם להפסד במונדיאל?

מז"א ואקלים
"נגמר לי האוויר" זו לא רק קלישאה: בשנים האחרונות מתרבות העדויות לכך שזיהום אוויר משפיע על תפקודם של ספורטאים בכלל וכדורגלים בפרט. כעת פרסמו התאחדות הכדורגל הישראלית ומשרד הבריאות הנחיות ראשונות מסוגן לביטול משחקים בתנאים של זיהום אוויר

 

לאורך השנים, שחקני כדורגל, מאמנים ואוהדים השתמשו במגוון כמעט אינסופי של תירוצים והסברים אחרי הפסדים על כר הדשא: כדור קופצני, דשא רטוב, מגרש עקום, חם מדי, קר מדי, רוח חזקה, אוכל מתובל מדי והצבע של מדי הקבוצה היריבה.

לאחרונה מתברר שלפחות בכל הנוגע לאיכות האוויר במשחקים ממש לא מדובר בתירוצים. חוקרים ורופאים בעולם מתריעים כי בידיהם ממצאים שמצביעים על ירידה משמעותית בתפקוד כדורגלנים בעת המשחק כתוצאה מחשיפה לאוויר מזוהם. בישראל פורסם לאחרונה מסמך המלצות חדש, פרי שיתוף פעולה של משרד הבריאות וההתאחדות הישראלית לכדורגל, הקורא להגן על בריאותם של הספורטאים ולבטל משחקים ותחרויות ספורט בתנאי זיהום אוויר חריג.

פחות מסירות במגרש

ישראל היא לא המדינה הראשונה שעוסקת בנושא זה. באופן לא מפתיע הגרמנים לוקחים את הביצועים של הכדורגלנים שלהם מאוד ברצינות. לפני כשנתיים הממשלה הגרמנית מימנה מחקר שרצה לבדוק האם ביצועים במשחק קשורים לרמות המזהמים באוויר. במחקר ניתחו את מספר המסירות של שחקנים אל מול נתוני זיהום אוויר השעתיים שנאספו מחוץ לכל אצטדיון על ידי הסוכנות הגרמנית הפדרלית לסביבה. החוקרים שיערו שבעוד מספר המסירות אינו מדד של ביצועים פיזיים כשלעצמם, הרי שהוא משמש כמדד ביצוע מועדף מכיוון שהוא קשור למהירות המשחק, וחשוב מכך, הוא רלוונטי מאוד להצלחת הקבוצה על ידי שמירה על החזקת הכדור ויצירת הזדמנויות הבקעה.

חשיפה לזיהום אוויר עלולה להשפיע באופן שלילי על הבריאות ולגרום לבעיות כגון מחלות לב וריאה. תצלום: Mitch Rosen on Unsplash

 

החוקרים גילו כי בעיצומו של כל יום נתון מימי המשחקים שנמדדו, הריכוז הממוצע של חומר מרחף מזהם באוויר ((PM10  היה 23.8 מיקרוגרם חלקיקים למטר קוב אוויר (מק"ג למ"ק) ובכ-7 אחוזים מהמקרים הריכוז עלה מעל ל-50 (מק"ג למ"ק) – ערך שמוגדר כזיהום אוויר מסוכן בריאותית על פי תקנות האיחוד האירופאי. החוקרים גילו שביצועי השחקנים יורדים עם העלייה בזיהום האוויר אפילו ברמות נמוכות מעל הממוצע. ברמות הגבוהות של זיהום – אלו שמעל לסף של האיחוד האירופי – נרשמה ירידה ניכרת בביצועים בשיעור ממוצע של 16 אחוז.

העיקר הבריאות?

יחד עם ההשפעה האפשרית על הביצועים במשחק מדאיגה גם הפגיעה בבריאותם של השחקנים בטווח הארוך. חשיפה לזיהום אוויר עלולה להשפיע באופן שלילי על הבריאות ולגרום לבעיות כגון מחלות לב וריאה, סרטן, סוכרת ואף תמותה. יתרה מזאת, בזמן ביצוע פעילות גופנית בתנאים של זיהום אוויר הסיכון בריאותי עלול להיות מוגבר משמעותית.

"ספורטאים מסוגלים לשאוף במהלך ביצוע פעילות גופנית למעלה מ-150 ליטר של אוויר לדקה בהשוואה ל-5–6 ליטרים לדקה במנוחה", מסביר ד"ר זהר ברנט-יצחקי משירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. "בנוסף לכך במהלך פעילות אירובית מתרחש מעבר מנשימה דרך האף (שמסננת את המזהמים הראשוניים) לנשימה דרך הפה, ולכן כמויות גדולות של אוויר לא מסונן נכנסות לגוף, והמזהמים נשאפים עמוק יותר לריאות".

מתברר שקיימים לא מעט מקרים בהם תחרויות מתקיימות באזורים עם ערכי זיהום אוויר חריג שמביאים את השחקנים לסיכון בריאותי. רק לפני שנה התעוררה שערורייה בעולם הכדורגל כאשר ארגוני בריאות שונים התריעו שמשחקי אליפות העולם בכדורגל לנבחרות עד גיל 17 שהתקיימו בהודו מסכנים את בריאותם של השחקנים בשל זיהום האוויר הכבד. המשחקים התקיימו בסוף על אף הסיכון הבריאותי ולא מעט ביקורת הופנתה לפיפ"א בטענה שהיא מתחמקת מאימוץ המלצות בדבר קיום תחרויות ומשחקים ספורטיביים בתנאי זיהום אוויר.

למרות שרוסיה סובלת מבעיות זיהום אוויר קשות בערים, ערכי זיהום האוויר החלקיקי בערים שבהן מתרחשים משחקי מונדיאל 2018 אינם חורגים בשלב זה מערכי הסף. תצלום: Photo by Sam Wermut on Unsplash

כרטיס אדום למשחק

"קיימת בעולם מודעות להשפעות הבריאותיות השליליות של פעילות גופנית בתנאי זיהום אוויר חריג, אך לא ידוע לנו על נהלים רשמיים באף מדינה או איגוד ספורט בעולם המחייבים ביטול או דחייה של משחקים ותחרויות ספורטיביות בשל תנאי זיהום אוויר", אומר ברנט-יצחקי

"בעבודתנו המשותפת עם ההתאחדות לכדורגל הגדרנו לראשונה רמות של זיהום האוויר המחייבות ביטול או דחייה של משחקי כדורגל. נוהל זה כבר הופעל מספר פעמים בישראל באירועים של זיהום אוויר חריג. אנחנו קוראים לגופי ספורט נוספים בישראל ובעולם לאמץ את ההמלצות במטרה לשמור על בריאותם של הספורטאים ושל המתאמנים".

ההמלצות שנקבעו על ידי משרד הבריאות וההתאחדות לכדורגל מותאמות לגילאים שונים ומפרידות בין ספורטאים לציבור הרחב: ערך הסף לביטול משחקים ותחרויות בחוץ של ספורטאים מקצועיים בוגרים (מעל גיל 16) עומד על ריכוז PM10  יממתי של 1300 מק"ג/מ"ק. עבור בני נוער בגילאים 14-16 ערך הסף הוא 650 מק"ג/מ"ק, בעוד שעבור ילדים מתחת לגיל 14, הנחשבים רגישים יותר לזיהום אוויר בעיקר כיוון שמערכות הגוף שלהם נמצאות עדיין בשלבי התפתחות, ערך הסף הוא 300 מק"ג/מ"ק.

ומה לגבי גביע העולם בכדורגל שמתקיים בימים אלה? למרות שרוסיה סובלת מבעיות זיהום אוויר קשות בערים, ערכי זיהום האוויר החלקיקי בערים שבהן מתרחשים משחקי מונדיאל 2018 אינם חורגים בשלב זה מערכי הסף, כך שאין צורך לחשוש לבריאות ולביצועי השחקנים, שיצטרכו לחשוב על תירוצים אחרים אחרי הפסדים.



אולי יעניין אותך